Hlavní obsah

Remešská schrána sv. Remigia připomíná relikviář sv. Maura v Bečově

Novinky, Vratislav Konečný

Trochu mi to připomnělo scénu z krematoria. Obřadník se uklonil tepaným vratům vysoké hrobky obložené mramorovými sloupy. Pak vyndal z kapsy klíč, slavnostně jím otočil a zatlačil křídla vrat do prostoru. Sáhl dovnitř a pomalu vytáhl obrovskou zlatou schránu s ostatky svatého Remigia.

Foto: Vratislav Konečný

Bazilika svatého Remigia

Článek

Se skupinou turistů jsem sledoval, jak nádherná zlatá truhla bohatě zdobená, a velmi připomínající bečovskou schránku svatého Maura, levituje před našima očima.

Průvodce popisoval osudy světce i ostatních zde pochovaných králů, zmínil i Janu z Arku, jejíž jezdecká socha stojí před remešskou katedrálou. Na čelní stěně schránky je malba znázorňující Chlodovíkův křest. Představení trvalo asi pět minut, poté zase relikvie zaplula nehlučně do nitra hrobky.

Války město poničila

Remešské opatství bylo založeno roku 790 za opata Tilpina hrobě svatého Remigia. Město leží v oblasti Champagne, původní osadu založilily keltské kmeny Belgů a nazvaly ji  Durocorter.

Klášter stál na antickém pohřebišti, v roce 930 byl opevněn a za vlády papeže Lva IX. v roce 1040 slavnostně vysvětili nový kostel, který se za gotiky rozvinul v mohutnou stavbu, nyní 126 metrů dlouhou s 56 metrů vysokými věžemi.

Remigius, neboli Remy, byl biskup, který v roce 496 pokřtil franckého krále Chlodovika a zahajil kristianizaci Francie. Od té doby byla Remeš korunovačním městem. Bazilika je spolu s remešskou katedrálou zapsána  na Seznamu světového dědictví UNESCO.

Během staletí prošla  mnoha úpravami, francouzští revolucionáři odtud vyhnali mnichy v roce 1792 a baziliku vyplenili, kostel dále sloužil jako farní. Utrpěl za první světové války, 1. srpna 1918 ho těžce zasáhlo německé dělostřelectvo a  zničilo vnitřní vybavení a vzácné varhany. další zásahy dostala za druhé války. Opravovala se prakticky po zbytek století.

Jsou zde hroby franckých i francouzských králů, byla zde uchovávána Svatá Ampule s korunovačním olejem, Napoleon I. se nechal korunovat v Paříži, aby se odlišil o francouzských králů.

Remeš rozhodně při návštěvě Francie nesmíte vynechat. I kdybyste neholdovali památkám, jste ve vinařské oblasti a zdejší bobule rodí kvalitní mok. Němci si ho za války nemohli vynachválit, nyní je prý ještě lepší. Ve městě byla podepsána 8. května německá kapitulace, Rusové ji neuznali, konec války oficiálně nastal o den později po ruském podpisu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám