Hlavní obsah

Rekordní český chleba upekli v Kyjově, po obvodu měří téměř čtyři metry

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od neděle 6. ledna 2013 se Kyjov chlubí novým českým rekordem. Bratři Josef, Jiří a Libor Havlíčkovi, majitelé pekárny Hapek, upekli pod dohledem otce Josefa v průměru 119 centimetrů měřící pecen chleba.

Foto: Archiv České databanky rekordů
Článek

„Bochník ve tvaru kulaté květiny má obvod tři metry a sedmdesát čtyři centimetry,“ upřesnil komisař Agentury Dobrý den Pelhřimov Miloš Vosika, s tím, že rekord bude v nejbližších dnech zapsán do České knihy rekordů. Podle ní držela dosavadní a v historii ČR vůbec první rekord v upečení obřího chleba Pekárna Adélka z Pelhřimova, kde v říjnu 2011 upekli chléb o průměru 69 centimetrů.

Za nápadem na upečení rekordního chleba stojí organizátor kulturních akcí z Velké nad Veličkou Antonín Vrba, který má za sebou už dva rekordy. V Hluku se pod jeho taktovkou sešlo nejvíc vzorků kysaného zelí a ve Velké nad Veličkou zazpívalo nejvíce krojovaných zpěváků.

Rodině Havlíčkových tak předestřel plán, ve kterém byla třeba věž oblepená koláčky nebo největší koláč. Ten ale pekaři odmítli, chyběl jim dostatečně velký plech. Zvítězila teda tradiční pochutina, pšenično-žitný chleba, který se od těch, které denně v pekárně pečou, lišil jen velikostí. Zakladatel firmy, otec Josef, svým třem potomkům při čtyř a půl hodinovém maratónu radil.

Nejnáročnější bylo podle rekordmanů uválet a ztužit syrový třicetikilový bochník do správného tvaru. Už jednou si ale práci vyzkoušeli na nečisto, takže problémy vyřešili předem. Náročné bylo nejen sázení obra do pece, ale i samotné pečení, aby chleba nebyl spálený či naopak syrový. Původně měl mít rekordní bochník průměr 130 centimetrů, stolař, který vyráběl futrál pro převoz, se ale spletl a udělal ho menší.

Pětadvacetikilový pecen rozkrájení ušel. Nejen kvůli tvrdé kůrce, ale hlavně proto, že si ho rodina pekařů schovala na památku.

„Výrobky z chleba jsou vzácné. V minulosti byl v pelhřimovském Muzeu rekordů a kuriozit vystavený Karlštejn z chlebového těsta,“ popsal jinou chlebovou raritu Miloš Vosika. K vidění už ale není, pochutnali si na něm mouční červi.

Reklama

Výběr článků

Načítám