Hlavní obsah

Řeka Mandava ve Varnsdorfu zatopila sklepy

Novinky, Jan Knitl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Modré kameny, na kterých leží podle pověstí město Varnsdorf, jako by ztrácely svou ochrannou moc. Svědčí o tom letošní zejména letošní problémy s velkou vodou.

Foto: Jan Knitl

Rozpracovaná oprava Zaječího potoka po poslední povodni

Článek

Vše začalo 24. května, kdy se přes město a okolí přehnala vichřice s krupobitím a přívalovým deštěm. O dva a půl měsíce později se přehnala, podle některých odhadů, minimálně třicetiletá voda a nyní se situace s velkou vodou téměř opakuje.

Od pondělní páté hodiny odpolední vytrvale dopadaly na zem nekončící  provazy vody. Čím blíže bylo k půlnoci, tím byl déšť silnější. Nic nenasvědčovalo tomu, že by se měla situace zlepšit. Místní začínali propadat velké nejistotě. Jindy naprosto poklidné potoky a říčky (s průměrnou vodní hladinou 10 až 20 cm) se změnily v dravé řeky. Svou cestu si razí stůj, co stůj. Situace byla vážná, o to horší, že byla tma doprovázená poměrně silnými větrnými poryvy a hukotem valící se masy vody.

Řeka Mandava, po mírném poklesu, opět nabrala na síle. Co chvíli se nocí rozezněly hasičské sirény a místní hasiči vyrazili odčerpat vodu ze zatopených sklepů domů. Stejně tomu je bylo i v okolí Zaječího potoka, který je zásobovám vodou z okolních polí a lesů a jehož hladina stoupala vysloveně závratným tempem.

Před lidmi byla bezesná noc, která se týkala nejspíš celé oblasti Šluknovska, Horního a Dolního Podluží, Rybniště a mnoha dalších přilehlých vesnic.

Dnes ráno déšť začal slábnout a vodní toky se začaly pomalu vracet do svých koryt.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám