Hlavní obsah

Regionální filmový fond bude do Brna a okolí lákat filmaře

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letos v únoru byla zřízena Filmová kancelář Brno (FKB), jejíž hlavním posláním je rozvíjet audiovizuální průmysl. Této snaze výrazně napomůže zřízení Regionálního filmového fondu (RFF), jenž má na jižní Moravu přilákat více filmových štábů.

Foto: Jiří Smutný

TICmB i FKB sídlí v objektu Staré radnice v Radnické ulici

Článek

Rozpočet zřizovaného RFF by se měl pohybovat kolem 10 miliónů korun a na jeho financování se bude podílet město společně s Jihomoravským krajem. Tyto prostředky by měly vzbudit zájem filmařů o Brno a další místa v regionu.

„Vynaložené prostředky se vrátí. Finanční pobídka bude atraktivní pro příchod filmových štábů a jejich natáčení znamená pro město a region nejen propagaci, ale rovněž má jasně definovatelný ekonomický efekt v pronájmech, službách, ubytování atd. Například produkce televizního seriálu Marie Terezie u nás utratila za 3 týdny natáčení přes 3,5 miliónu korun,“ informovala manažerka FKB Ivana Košuličová.

FKB vznikla jako samostatné oddělení Turistického informačního centra města Brna (TICmB) a mezi její konkrétní činnosti patří například doporučení lokací, realizace obhlídek, předjednání vstupů do objektů, předávání kontaktů nebo aktivní vyhledávání audiovizuálních projektů. V současnosti asistuje například při přípravě filmů Skleněný pokoj režiséra Julia Ševčíka a Tátova volha režiséra Jiřího Vejdělka.

„Brno a vůbec celý region nabízí spoustu atraktivních míst, která mohou zaujmout menší i větší televizní a filmové produkce. Věřím, že zřízení Regionálního filmového fondu povede k tomu, že se naše krásné město i další místa Jihomoravského kraje budou čím dál častěji objevovat v pozoruhodných snímcích a ukáží potenciálním turistům, že tato místa stojí za návštěvu,“ doplnila ředitelka TICmB Jana Janulíková.

Reklama

Výběr článků

Načítám