Hlavní obsah

Radní Prahy 5 navrhli přizpůsobit bytovou politiku rostoucímu počtu seniorů

Novinky, Ivona Karvinen

Rada městské části Praha 5 odsouhlasila nový návrh Zásad bytové politiky, který lépe reaguje na současnou situaci v oblasti bydlení v Praze 5.

Článek

Mezi hlavní problémy podle nové podoby tohoto strategického dokumentu patří nedostatek bytů pro seniory a občany v nízkých příjmových skupinách, velmi dlouhá návratnost investicí do bytů k pronájmu nebo trojnásobný nárůst nákladů na správu bytových domů v přepočtu na jeden byt za posledních 11 let.

Klíčovým úkolem pro vedení radnice je naopak vybudování kapacity pro dočasné ubytování občanů v kritických situacích a stavba moderního domu pro seniory. Financování investic mají pokrýt právě peníze získané privatizací bytového fondu. Návrhem se dále budou zabývat zastupitelé na svém zasedání 11. prosince.

Novou podobou dokumentu Zásady bytové politiky MČ Praha 5 v období 2012-2014 se radní zavázali k dokončení privatizace bytového fondu ve správě městské části. Praha 5 si ponechá pouze 321 bytů (a byty na které se váže věcné břemeno apod., více na webu www.praha5.cz) ve 13 bytových domech, které nabízejí malometrážní prostory vhodné k pronájmu například seniorům, či sociálně potřebným žadatelům, což je jedním ze záměrů zásad.

Dokončení privatizace patří k ekonomickým cílům radnice

Radnice Prahy 5 si od prodeje domů a bytů oprávněným nájemcům slibuje výrazné zlepšení úrovně bydlení v městské části, neboť soukromí investoři z řad oprávněných nájemců mají největší zájem na zvýšení kvality bytů a disponují více prostředky, než veřejný vlastník, kterým je například městská část.

„Jen náklady na správu bytových domů Městské části Praha 5 tvořily v roce 2000 celkem 24,6 miliónu Kč ročně, v roce 2011 byla tato částka ve výši 17,3 miliónu. Zdánlivý pokles nákladů je ale nesmysl, ve vztahu k počtu bytových jednotek ve spravovaných domech vzrostly náklady téměř na trojnásobnou hodnotu,“ zdůvodnil argumenty pro dokončení privatizace zástupce starosty Ing. Jiří Vejmelka, který má bytovou politiku ve svých kompetencích.

Praha 5 rozšíří nabídku bydlení pro potřebné

Na druhou stranu stále se snižující počty bytů ve správě městské části znamenají omezené možnosti případné pomoci občanům, kteří se dostanou do složitých životních situací. Cílem radnice je proto vybudovat jak kapacity pro dočasné ubytování v kritických případech, vždy ponechat alespoň 4 bytové jednotky v rezervě pro nenadálé případy a nalézt pozemky pro vybudování zhruba 300 nových nájemních bytů, které poslouží především seniorům a žadatelům v nízko-příjmových skupinách.

Jednou z významných zásad je také přestavba jednoho z domů ponechaných ve správě Prahy 5 na dům určený čistě pro seniory. Městská část také připravuje na prosinec prodej bytů formou elektronické i klasické aukce.

Celé znění Tiskové zprávy včetně seznamů domů naleznete na webových stránkách www.praha5.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám