Hlavní obsah

Q10 Studio divadla DRAK excelovalo ve Večeru tříkrálovém na úvod Zahradních divadelních slavností

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Jsou divadelní soubory, o nichž se shánějí informace velmi obtížně – přesto nabízí divákům mimořádné zážitky. Právě tyto soubory a jejich představení mapuje mnoho let dr. Zdeněk Zahradník a nejlepší z nich zve každoročně na Zahradní divadelní slavnosti do Dobrušky.

Foto: Q10 Studio divadla DRAK (archiv)

Představení Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete

Článek

Devátý ročník této přehlídky byl zahájen 17. května  představením Večer tříkrálový aneb Cokoli chcete v podání Q10 Studia divadla DRAK Hradec Králové. Po loňské úspěšné inscenaci Mnoho povyku pro nic připravil herec, muzikant a režisér královéhradeckého divadla DRAK Filip Huml vynikající velmi volnou úpravu další Shakespearovy komedie.

Na jevišti se odehrává příběh zasazený na výletní loď ve Středomoří s dějem na pozadí druhé světové války. Amatérský soubor složený z posluchačů ZUŠ Na Střezině v Hradci Králové a jejich pedagoga Filipa Humla, předvádí – a to zcela bez přehánění – naprosto profesionální výkon a divák nevychází z úžasu. Je to představení plné nápadů a překvapení, hry světel a stínů, představení, v němž některé až artistické výkony jsou prováděny s naprostou samozřejmostí, proto vypadají snadné a lehké. Herci (velmi mladí) dokazují, že jsou skvěle vybaveni nejen jazykově a rétoricky, ale i pohybově. Přestávka tak slouží divákovi ne k občerstvení, ale ke vstřebání všech dojmů, a zároveň k nadechnutí pro druhou část, kdy herecký koncert na jevišti pokračuje snad v ještě větším tempu. Těsně po představení si režisér a herec Filip Huml udělal čas na krátký rozhovor.

Jak se vám hraje s vašimi žáky?

Dobře. Já to mám rád, přestože to někteří kolegové nedělají nebo nechtějí dělat. Myslím, že jim to dává pocit, že je v tom nenechám. Někdy se sejde obecenstvo, které absolutně nereaguje a v sále je mrtvo. V ten okamžik, když jsem na jevišti s nimi, tak jim to dodá odvahu, protože představení vůbec nemusí být špatné.

Jste režisérem Večera tříkrálového. Jak si užíváte jednu z rolí ve své režii?

Popravdě – já zaskakuju. Já ve hře nehraju. Tuto roli hraje student, který dojíždí a ne vždy může hrát, takže já jsem taková rezerva, protože jsem v tomto představení už kdysi – před pěti šesti lety – hrál, tak můžu zaskočit a tím to zachránit.

Kromě fotek na Facebooku se informace o vašem souboru a tomto zajímavém představení téměř nedají sehnat. Jak je to v dnešní době možné?

Premiéru jsme měli teprve nedávno a vlastně jsme nestihli udělat věci kolem. Fotky máme, ale ještě jsme si neudělali postprodukci tohoto představení. Bylo to náročné, zkoušeli jsme hodně dlouho a příprava byla náročná i fyzicky. Takže na tyto věci nezbyl čas a energie. Ale už jsem zjistil, že dr. Zdeněk Zahradník, který pořádá Zahradní divadelní slavnosti, je dokonalý mistr slova a on o nás vždy napíše tak úžasnou anotaci, že jsem si říkal, že ho poprosíme, aby nám tyto věci psal. On se na představení podívá a vždy ho v pár větách skvěle vystihne. Moc se mi to líbí a děkuju mu.

A co tedy Zdeněk Zahradník o představení napsal? „Známý příběh dvojčat a jejich vzájemného složitého hledání po lodní katastrofě, příběh převleků a intrik, lásky skutečné i neopětované, soubojů, her, výher i proher, zrady a hlavně šťastného konce. To vše jako základ jevištní podívané s prvky komedie dell’arte, improvizace, klauniády a až artistických výstupů...“

další program: viz foto 

Reklama

Výběr článků

Načítám