Hlavní obsah

Pyrotechnici ve Vrběticích kvůli nepřízni počasí pozastavili činnost

Novinky, Vlastimil Langer, PhDr.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli extrémně zhoršeným povětrnostním podmínkám policejní pyrotechnici na nezbytně nutnou dobu přerušili některé odborné pyrotechnické činnosti v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku. Nadále trvá zákaz vstupu do oploceného území.

Foto: Policie ČR

Zasněžený areál muničních skladů.

Článek

V ohledání místa činu budou pyrotechnici pokračovat, jakmile budou klimatické podmínky přívětivější. Průměrná teplota v epicentru exploze v muničním areálu ve Vlachovicích – Vrběticích se v minulém týdnu pohybovala kolem -15 °C, což znemožnilo práci pyrotechniků při ohledání místa činu.

”Proto začátkem týdne odborná pyrotechnická komise po zvážení všech alternativ vydala stanovisko, v němž navrhuje pozastavení pyrotechnických prací na nezbytně nutnou dobu. Stanovisko se opírá o tvrzení, že zemina a trosky jsou natolik promrzlé, že od nich nelze oddělovat munici a její komponenty. Během dvou uplynulých nocí navíc přímo v epicentru napadlo až 30 cm sněhu, což znamená, že se pyrotechnici nemohou bezpečně pohybovat v terénu, nevidí, do čeho najíždějí a kam šlapou, nelze tedy dělat primární rekognoskaci terénu,“ uvedla k přesušení prací policejní mluvčí Monika Kozumplíková.

Velitel zásahu po přihlédnutí k doporučení pyrotechnické komise rozhodl o pozastavení pyrotechnických činností. Mluvčí informovala, že po tuto dobu se bude jeden pyrotechnik věnovat každodennímu průzkumu epicentra, při němž bude zjišťovat venkovní teplotu, množství sněhu, a stav půdy a trosek zdiva. Nadále budou policisté ošetřovat materiál a techniku, temperovat kontejner, kontrolovat sklady a celý areál. Dobu pozastavení pyrotechnických činností nelze v tuto chvíli odhadnout.

I přesto, že práce jsou přerušeny, nadále trvá zákaz vstupu do objektu. V posledních týdnech policisté zaevidovali několik pokusů o vniknutí do střežené a oplocené zóny muničních skladů.

„Jednotlivými případy se zabývají policisté Obvodního oddělení ve Valašských Kloboukách a šetří je jako přestupek proti majetku, za který hrozí ve správním řízení několikatisícová pokuta. Upozorňujeme obyvatele přilehlých obcí, že do střeženého prostoru je nadále zakázán vstup. Vnitřní část oploceného prostoru je stále kontaminována municí v různých stupních poškození, u níž nelze vyloučit možnost nenadálé exploze a tím i přímé ohrožení života,“ zdůraznila Monika Kozumplíková.

Ve vrbětickém areálu vybuchl v říjnu 2014 sklad s municí č. 16 a zahynuli dva lidé. Další objekt explodoval 3. prosince s větší intenzitou než předcházející. Tentokrát nebyl nikdo zraněn. Obě budovy si pronajímala ostravská firma Imex Group. Podle policejních informací bylo v 27 objektech muničního skladu uloženo okolo sedmi tisíc tun vojenského materiálu s asi tisícem tun výbušnin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám