Hlavní obsah

Půvab a krása vánoční Sušice zve za zážitky

Novinky, Jan Kaše

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako i jiná města se Sušice zahalila do vánoční atmosféry a zájemcům je schopna poskytnout vskutku příjemné zážitky.

Foto: Jan Kaše

Vánočně laděné sušické náměstí

Článek

Líně se povalující Otava, na jejíž březích jsou ještě zbytky ledových ker, které donedávna zahalovaly větší část tohoto šumavského toku, zasněžené okolní kopce, poletující sněhové vločky, hledající místo, kam se usadí, ale hlavně úžasná atmosféra náměstí, na němž má kromě vánočního stromu své místo i Anděl s trubkou. To je Sušice v těchto dnech.

Pokud dokážete vnímat předvánoční půvab tohoto šumavského městečka, spadne z vás krátce po příjezdu stres a nervozita, které jsou u většiny lidí bohužel součástí tohoto období.

Necháte-li se pak náručím Sušice obejmout, ukáže se vám v plné své kráse. A určitě nebudete litovat.

Můžete navštívit například výstavu fotografií, které zachycují jednu ze sušických dominant, kapli Anděla Strážce, či nejrůznější právě probíhající výstavy obrazů, v neděli si přímo z náměstí odnést Betlémské světlo, zajít si na vánoční koncert pěvecké sboru Svatobor a Sušického dětského sboru, který se ve středu uskuteční v kostele sv. Václava. Je toho opravdu hodně, co Sušice přichystala na tyto dny.

Do muzea za mechanickým betlémem

Samozřejmě byste neměli vynechat návštěvu Muzea Šumavy, kde se nachází zdejší chlouba  – Sušický mechanický betlém, autorů Karla Tittla a Pavla Svobody. Třicet postav ve velikosti třiceti centimetrů, třicet pět objektů, sto padesát pevných a sto padesát pohyblivých figur na elektrický pohon, nádrže s vodou a čerpadly, roztáčející vodní kola u mlýnu, hamru a katru se rozprostírá na neuvěřitelné ploše přes 16 m².

Jestliže nepatříte ke stoupencům umění a vánočních tradic, Sušice  poskytuje i jiná zázemí. Po procházce můžete posedět v útulné čajovně, ve které vám příjemná a milá obsluha pomůže s výběrem osvěžujícího nápoje, zajit do malé pekárničky, provoněné čerstvým a poctivým chlebem, nebo posedět u krbu v kavárně, kde pohodu umocňují plápolající svíčky na stolech a překrásný výhled na Otavu a kapli Anděla Strážce.

Sušice zasluhuje obdiv v každé roční době. Vždy je vám schopna nabídnout něco málo ze své krásy a magičnosti. A Vánoce rozhodně nejsou výjimkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám