Hlavní obsah

Putovní výstava o Josefu Čapkovi je k vidění v Kladně

Novinky, Lenka Juračková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do úterý 1. dubna je pro návštěvníky ve Středočeské vědecké knihovně v Kladně připravena výstava Josef Čapek – malíř, básník, spisovatel. Knihovna na výstavě spolupracovala s Památníkem Karla Čapka ve Strži, který vytvořil scénář výstavy, grafické řešení navrhl Pavel Bosák.

Foto: archiv Památník Karla Čapka

Josef Čapek

Článek

Výstava podává ucelenou informaci o životě a díle tohoto umělce a ryzího člověka, který byl až dosud ve stínu svého celosvětově známého bratra Karla.

Na 13 závěsných panelech je dokumentována jeho tvorba literární i výtvarná, odvíjí se jeho životní příběh. Výstava zachycuje mládí, studia, první společné tvůrčí počátky s Karlem Čapkem, předválečnou avantgardu, volnou malbu i práci pro obživu, umělecky naplněná 30. léta 20. století, boj proti totalitě a konec v koncentračním táboře.

Je doplněna faktografií – soupisem literárního díla, výstav, zastoupením v galeriích. Knihovna výstavu doplní knihami ze svého fondu, některé jsou hodně vzácné.

Výstava je přístupná vždy během otevírací doby knihovny a vstup na ni je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám