Hlavní obsah

Putování za tajemným zlínským hradem

Novinky, Věra Stojarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akce Putování za tajemným zlínským hradem je první akce pro veřejnost, která si klade za cíl informovat obyvatele Zlína o zapomenutém zlínském hradu. Ten byl postaven ve 13. století na kopci Hradisko, asi kilometr jižně od centra Zlína. Start akce je 30. dubna ve 12 hodin v parku Komenského.

Foto: Petr Fabián, www.hrady-zriceniny.cz

Současné místo, kde stával zlínský hrad.

Článek

O tom, že existoval zlínský hrad, vědí jen milovníci historie, což je velká škoda. Právě tato akce chce ukázat cestu k zapomenutému místu. Že se nejedná jen o pověst, přinesl svědectví archeologický výzkum, při kterém byly roku 1940 na Hradisku odkryty pozůstatky opevněného objektu, který je patrný na místě ještě dnes.

V lidovém vyprávění zachyceném ve Starozlínských pověstech Karla Pekárka se o zlínském hradě traduje, že šlo o mohutnou třípatrovou stavbu se dvěma válcovými věžemi. Zdi byly prý silné na dva sáhy a dovnitř se vcházelo přes padací most střežený děly. A dokonce odtud měla vést podzemní chodba až do tři hodiny vzdáleného Provodova. Hradu i městu pod ním podle legend vládl tajemný rytíř Miloš.

Takové po mnoho pokolení tradované představy jsou sice přehnané, ale mají určitý reálný základ. Průzkumy provedené na Hradisku v letech 1938 a 1940 sice vyvrátily představu o rozsáhlém kamenném sídle, ale prokázal, že na tomto místě někdy od druhé poloviny 13. století stával opevněný objekt – hrad nebo tvrz, který sloužil ještě na přelomu 15. a 16. století.  

Putování za tajemným zlínským hradem začne ve 12 hodin v parku Komenského. Všichni účastníci obdrží mapy a po vyznačené trase se vydají na kopec Hradisko, kde stával v minulosti zlínský hrad. Trasa vede lesním terénem až na Hradisko a pohodovým tempem trvá necelou hodinu.

Akce se stane happeningem a oslavou historie zlínského hradu. Na místě bude slavnostně odhalena informační cedule, která zde zůstane natrvalo. Na Hradisku bude pro děti nachystána stezka se středověkými úkoly, aby se tak alespoň na chvíli přenesly do středověku a zažily tak historii na vlastní kůži. Akce bude zpestřena výklady o historii zlínského hradu, vystoupením Zlínské šermířské společnosti a občerstvením se středověkou tematikou.

Jedná se o vůbec první ročník této akce s potenciálem stát se pravidelnou akcí pro širokou veřejnost. V příštím roce by tak mohlo na místě vedle cedule vzniknout dřevěné posezení. Akce je součástí projektu Živé nejen náměstí.  

Reklama

Výběr článků

Načítám