Hlavní obsah

Putování přírodou a památkami Provence nabídne filmový večer ve Vráži

Novinky, Petr Hejna

Ve středu 3. května proběhne v zámečku lázní Vráž filmové beseda, jejíž tematikou bude slunná a provoněná Provence, po léta oblíbené útočiště mnoha herců a výtvarníků, české malíře nevyjímaje.

Foto: Petr Hejna

Planina Valensole

Článek

S touto mimořádně malebnou částí jihu Francie se mohou návštěvníci seznámit při projekci filmů, určené jak pro lázeňské hosty, tak široké veřejnosti. Akce proběhne v přízemních prostorách jídelny, takže kromě případné předchozí procházky a posezení v zámeckém parku mohou návštěvníci využít i nabídky místní restaurace.

Beseda je stavěna především na filmových sekvencích z uvedených končin, takže dojde kromě historických objektů, zapsaných do seznamu UNESCO, jako je římská osada Glanum, komplex kláštera a zřícenin Montmajour či akvadukt Pont du Gard, na přírodní zajímavosti jako je kaňon Verdon, nebo s přírodou splývající horské vesničky.

Mezi nejznámější patří dozajista Gordes, avšak klenoty jako Fontaine de Vaucluse nebo Moustiers Sainte Marie, první spjatá s mohutnou skalní vyvěračkou, druhá rozseta ve strmé skále podle v kaskádách padajícího potoka, nikterak za zkraje uvedenou častou filmovou kulisou v ničem nezadají, ba naopak.

Mohutný skalní hrad Les Baux de Provence patří k nejnavštěvovanějším místům v Provence, hejny plameňáků charakteristické mokřady Camargue rovněž dotvářejí kolorit a pestrou škálu místních přírodních krás, stejně jako barvami okru hrající Colorado Provencal. Za další místa je nutno zmínit Avignon s monumentálním papežským palácem, syrový gotický hrad Tarascon, nebo jeskyně Thouzon.

A jeden tip závěrem - jen doslova pár dnů po tradičním máchovském dnu i noci lásky a zamilovaných, tedy prvním dnu máje, mohou sezdaní i na sladká pouta věčného soužití teprve čekající zavítat k nedalekému Jezírku lásky - více ZDE, kde mohou zanechat vzkaz se svým přáním, ne zcela striktně souvisejícím s tužbami těla duše.

Lázně Vráž tedy zvou srdečně do kraje barev a vůně Levandule, a to k uvedenému datu 3. května, projekce doprovázená živým slovem začíná ve 20 hodin.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám