Hlavní obsah

První výstava v brněnské Vile Löw-Beer

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Areál vily Löw-Beer byl v úterý 26. května slavnostně otevřen. Návštěvníci si mohou prohlédnout zahradu a budovu bývalé celnice s výstavou Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů.

Foto: Petra Svobodová

Zahrada Vily Löw-Beer

Článek

Na počátku roku 2015 byla dokončena památková obnova brněnské secesní vily Löw-Beer, která se tak stala nejmladší pobočkou Muzea Brněnska. Současně s vilou byla rekonstruována i celnice – zahradní domek a zregenerována zahrada.

Objekt celnice, jak název napovídá, původně sloužil k proclení potravinového zboží a později jako konírna, kočárovna, garáž či domek zahradníka či správce vily.

V loňském roce celnice prošla celkovou rekonstrukcí. V patře je k dispozici výstavní prostor, ve kterém se budou konat nejen krátkodobé tematické výstavy, ale také doprovodné programy, jako jsou přednášky, workshopy a další akce.

První výstavou, kterou se celnice od 26. května představuje, jsou Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů. Jde o připomenutí rodiny významných průmyslníků ve vlnařství a cukrovarnictví, která se výrazným způsobem zapsala do historie města Brna a jižní Moravy. Stopy tří generací této rodiny jsou v podobě obytných, průmyslových a dalších objektů rozsety na území celého města, většina Brňanů je však dosud míjela bez zvláštní pozornosti.

V přízemí celnice je umístěna kavárna se širokou nabídkou teplých a studených nápojů, ale i občerstvení studené kuchyně. „Návštěvníci zde budou moci ochutnat jednu z nejlepších italských káv v Brně, “ těší se Antonín Reček, ředitel Muzea Brněnska.

Zregenerovaná zahrada je vítanou klidovou zónou určenou k rekreaci a relaxaci jen několik minut od centra Brna. Ze zahrady je mj. výhled na ikonickou památku moderní architektury – vilu Tugendhat. Vstup na zahradu, ale i na výstavy v Celnici je volný. Celý areál je bezbariérový.

Vila s nainstalovanou expozicí Svět brněnské buržoazie mezi Löw-Beer a Tugendhat bude pro veřejnost otevřená od podzimu 2015. Nicméně od 5. června budou probíhat komentované prohlídky vilou (bez expozice), vždy od pátku do neděle.

V zahradě vily se bude v sobotu 30. května 2015 od 10:00 do 17:00 hodin konat dětský den, a to v rámci projektu Brno – město uprostřed Evropy 2015. Malé i velké návštěvníky určitě potěší nejrůznější soutěže, kreativní dílna, ale i možnost dozvědět se více o textilním průmyslu a některé klíčové dovednosti si i vyzkoušet. Divadlo Kamarád uvede během dne dvě pohádky: Pohádková školka a S kamarády za pokladem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám