Hlavní obsah

První pražská stromojízda ukázala pozoruhodné stromy

Novinky, Aleš Rudl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

V sobotu 16. srpna se uskutečnila historicky první pražská cyklojízda, jež vedla kolem památných a významných stromů Prahy. Cílem byl 14. ročník mistrovství ČR ve stromolezení konající se u Vltavy v Braníku.

Foto: Aleš Rudl

Na plakátu ke stromojízdě je schématicky znázorněná trasa doplněná o fotografie stromů, u nichž byly krátké zastávky s odborným komentářem.

Článek

Čtrnáctikilometrová trasa měla začátek u stanice metra C Opatov. Navzdory deštivému ránu se na startu sešla početná skupinka milovníků cyklistiky a stromů. Účastníci z blízka i dáli (někteří dorazili až z Brna či Jihlavy) dostali stylová trička a krátce po 9. hodině se vydali na netradiční putování za zajímavými dřevinami.

První zastávkou byla Jasanová alej na Chodově. Ta lemuje někdejší historickou cestu z Prahy na Chodov. Další krátké zastavení bylo u Hraničního kunratického dubu letního na okraji Kunratického lesa. Cyklisté se z úst jednoho z organizátorů akce a zároveň průvodce cyklojízdou Aleše Rudla, autora webu prazskestromy.cz, dozvěděli pověst o výsadbě monumentálního dubu a rázem se tak přenesli do 13. století, kdy začala výstavba zdejšího Nového hrádku, který byl loveckým sídlem Václava III.

Mohutné sekvojovce a další zajímavé stromy

Následovala příjemná jízda lesem se zastávkami s povídáním u dalších pozoruhodných stromů. Účastníky hodně zaujaly mohutné sekvojovce nazývané též mamutí stromy, jež jsou původně domovem v daleké Kalifornii.

Jedním z dalších důležitých bodů na trase byl Javor mléč u zámečku v Krči. Jeho osud účastníky cyklojízdy trochu rozčaroval. Ač byl roce 2010 vyhlášen za památný strom jako jeden z nejmohutnějších javorů v Praze, tak již za čtyři roky byla jeho ochrana zrušena a dnes je připomínkou lidské netolerance a nerespektováním zákonů.

Trasa stromojízdy dále vedla například kolem Lípy republiky na sídlišti Novodvorská, Jiráskova dubu či Cedru v ulici Polední. Jedním z nejhezčích úseků byla jízda v Zátišském údolí, ve kterém se nachází památná dubová alej.

Cíl – Mistrovství ČR ve stromolezení

V areálu mistrovství ČR ve stromolezení v Braníku bylo od rána také živo a stromolezci měli jednu disciplínu za druhou. Při příjezdu do dějiště závodů byli účastníci stromojízdy velkolepě přivítáni. Spoluorganizátorka cyklojízdy a členka Rady sekce péče o dřeviny při SZKT Šárka Weberová ocenila jejich odhodlanost a vytrvalost. Za velkého zájmu diváků pak program pokračoval až do večerních hodin.

Pokud jste stromojízdu nestihli a rádi by jste si individuálně projeli její trasu, tak je ke stažení do přístrojů GPS na webu www.prazskestromy.cz v záložce Cyklistické trasy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám