Hlavní obsah

První muzeum srpů a kos na světě vzniklo v Přísnoticích

Novinky, Jiří Smutný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Přísnoticích byla v neděli 20. března založena soukromá knihovna, miniknihovna, muzeum srpů a kos, informační centrum, půjčovna kol a koštovna. Vše se nachází v domě č. 166 v Přibické ulici.

Foto: Jiří Smutný

Josef Schwarz ml.

Článek

Pozvaní hosté, kteří se zúčastnili slavnostního založení několika pozoruhodných institucí, přivítal jejich duchovní otec Josef Schwarz ml., absolvent Ústavu informačních studií a knihovnictví Filozofické fakulty Univerzity Karlovy v Praze.

Hned na úvod provedl odhalení pouliční miniknihovny U slona a sovy. Ta vznikla ze zbytku stromu, rostoucího před domem. Zásluhou řezbáře Radka Buncka z Rajhradic teď v ulici místo pahýlu letité dřeviny stojí solidní sova, naplněná knihami. Na ní je navíc umístěn kovový slon.

Účastníci slavnosti se dověděli, že takové knihobudky vznikly nejprve v USA, odkud se rozšířily do celého světa. U nás byla zřízena první v roce 2012 v Praze. Jsou prý určeny všem, kteří hledají domov pro staré i nové knihy, rádi čtou a chtějí budovat sousedské vztahy. V interiéru domu se pak nachází soukromá knihovna, údajně první svého druhu u nás.

Vznik muzea srpů a kos vysvětlil zakladatel jako vyjádření protestu proti novodobému kosení trávy pomocí řvoucích a páchnoucích motorových sekaček. Důvodem ke zřízení infocentra, půjčovny kol a koštovny je skutečnost, že Přísnoticemi vede cyklostezka a cykloturistům se taková nabídka může hodit.

Reklama

Výběr článků

Načítám