Hlavní obsah

Průzračnou vodu, nové cyklostezky i tradiční slavnosti nabízí ostrov Krk

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jste-li zvyklí cestovat k moři po vlastní ose, patří k nejrychleji dosažitelným destinacím chorvatský ostrov Krk, který nabízí nejen koupání v překrásných zátokách s průzračnou vodou, ale také síť cyklostezek, krásné výhledy při výstupu na místní „hory“ a spoustu příležitostí kulturního vyžití.

Foto: Dana Ehlová

Marina v letovisku Punat

Článek

Za pár hodin se lze dopravit do regionu, kde si určitě vzpomenete na téměř pohádkové přírodní scenérie z filmu Modrá laguna. Nebudete-li pak jen ležet na oblázcích na břehu Jadranu a vystoupáte-li na některou z krcských „hor“ nad zátokami, budete odměněni pohledem, který vám nadlouho utkví v paměti a možná vás přinutí se na Krk brzy znovu vrátit.

Spokojeni na tomto ostrově jsou i milovníci cyklistiky. Místní cyklostezky lemující moře nebo propojující největší letoviska se neustále rozšiřují a příští rok už černá „cyklostuha“ spojí také správní centrum ostrova a stejnojmenné město Krk s půvabným letoviskem Punat.

K našemu překvapení Chorvaté, zřejmě aby zabránili průtahům při jednání s majiteli pozemků, budují další kilometry těchto komunikací „ubíráním“ kousku hladiny Jadranu. Ranní hodinová projížďka je zde opravdu příjemným startem do každého dne, zvláště pokud ji zakončíte třeba koupelí v moři připomínajícím v tuto hodinu spíše Tálínský rybník nebo výbornou kávou v některé z kaváren. 

Ale do Chorvatska se jezdí především za mořem a sluncem. Nejste-li ovšem zvyklí trávit celý den pouze na plážích (na tomto ostrově především přírodních kamenitých, místy skalnatých i oblázkových doplněných betonovými platy) a máte-li pohyb i sport tzv. v krvi, je pro vás ideálním cílem město Punat, známý jachtařský přístav s nejstarší a největší marinou v celém Kvarnerském zálivu, nabízející vedle jachtingu i další vodní sporty - potápění, windsurfing, vodní lyže (škola) nebo využití vleku pro wakeboarding v Punatské zátoce.  

Už jsme společně vyzkoušeli turistiku pěší i cyklo, několik druhů vodních sportů, samozřejmě jsme se vykoupali i v moři, a tak se s přicházejícím večerem pojďme věnovat potěše ducha a zážitkům zcela jiného kalibru.

V Punatu se v sezóně pořádají přímo v centru různé lidové a rybářské slavnosti, folklorní večery, zábavní programy nebo koncerty, v galerii "Toš" jsou k vidění i zajímavé výstavy. Pozadu samozřejmě nezůstává ani Krk, kde je každoročně připravena bohatá nabídka zábavy.

Konají se tu lidové slavnosti - fešty. V letošním roce jedna z nich proběhla např. 4. června u příležitosti svátku sv. Quirina (místního patrona), další pak 8. až 10. srpna Krčki sajam - Lovrečeva, který nabízí návrat do historie, lidové soutěže a folklorní představení místních lidových souborů (tanec, zpěv, starobylé zvyky, lidové hudební nástroje).

Mnohaletou tradici mají také Letní představení (Ljetne priredbe) s operními, baletními, činoherními představeními a koncerty na náměstí Kamplin, v krcké katedrále nebo ve frankopanském hradu. Věřte, že slyšet např. skladbu Hleď v dál, Argentino z muzikálu Evita v místech, jejichž historie sahá do doby před naším letopočtem, je zážitek, na který se dlouho vzpomíná.

S koncem našich prázdnin však nekončí nabídka zdejších akcí. Začátkem října se v Punatu konají Dny oliv (Dani maslina), kdy je možné se zúčastnit sběru oliv a jejich zpracování. Pro zájemce je připravena gastronomická nabídka pokrmů na zdejším čerstvém olivovém oleji a samozřejmě je možné koupit nejkvalitnější panenský olej a různé produkty z oliv.

Už balíte? Ostrov Krk není daleko. 

Reklama

Výběr článků

Načítám