Hlavní obsah

Prostějovská nemocnice spustila dobrovolnický program a hledá do něj další zájemce

Novinky, Hana Szotkowská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Další dobrovolníky hledá ke svým dlouhodobě hospitalizovaným pacientům Nemocnice Prostějov. Ta spustila dobrovolnický program před pěti měsíci, a to také díky finanční pomoci Města Prostějov, které na program přispělo pět tisíc korun. Program se úspěšně ujal, nemocnice proto hledá další zájemce

Foto: Hana Szotkowská

Pacienti si dobrovolníky velmi oblíbili, nemocnice tak hledá další zájemce, kteří by jim také chtěli zpříjemnit čas trávený v nemocnici.

Článek

Vzhledem k tomu, že se v nemocnici dobrovolnický program rychle ujal a pacienti si dobrovolníky velmi oblíbili, hledá nemocnice další zájemce, kteří by chtěli zpříjemnit dlouhodobě hospitalizovaným pacientům jejich pobyt.

V současné chvíli dochází za pacienty LDN celkem čtyři dobrovolníci. Služba se rychle ujala, pacienti si dobrovolníky chválí a na jejich návštěvy se těší. Jsou vítaným zpestřením. Proto se rozhodla nemocnice dobrovolnické řady rozšířit.

„Být dobrovolníkem znamená být tu pro druhé. Hledáme dobrovolníky, které baví práce s lidmi, mají chuť pomáhat a chtějí navíc získat nové zkušenosti a přátele. Hlavní náplní práce dobrovolníků je zpříjemnit volný čas pacientům, povídat si s nimi, číst knihy a noviny nebo hrát stolní hry,“ uvedla koordinátorka dobrovolnického programu Mgr. Lenka Vybíhalová s tím, že dobrovolníci mohou samozřejmě přijít také sami s vlastním nápadem, jak zpestřit čas dlouhodobě hospitalizovaným pacientům.

Cílem dobrovolnického programu je pozitivně a efektivně přispět k péči o pacienty a jejich léčbě. Posláním dobrovolníků je pacienty rozptýlit, zprostředkovat jim kontakt s ”vnějším světem“ a odvést jim myšlenky a pozornost od jejich nemoci. Díky pravidelným návštěvám pomáhají dobrovolníci pacientům čelit nejen nepříjemným pocitům spojeným s nemocí, ale také se změnou prostředí.

„Dobrovolníci přinášejí další lidský kontakt, pomoc při překonávání sociálních bariér a samozřejmě zpříjemňují pobyt pacientům po celou dobu jejich hospitalizace,“ doplnila Lenka Vybíhalová.

Dobrovolníkem může být každý, komu je více než 18 let, má čistý trestní rejstřík a má zájem ze své dobré vůle, ve svém volném čase a bez nároku na finanční odměnu vykonávat činnost ve prospěch jiných lidí. Zájemci o dobrovolnictví se mohou hlásit u koordinátorky Mgr. Lenky Vybíhalové na telefonním čísle 732 41 09 09 nebo na emailové adrese: dobrovolnictvi@nempv.cz.  

„Každý zájemce o dobrovolnictví musí projít úvodním pohovorem s koordinátorkou dobrovolníků a vrchní sestrou LDN. Zájemce se dozví podrobné informace o možnostech a pravidlech dobrovolnické činnosti. Po vstupním pohovoru následuje návštěva oddělení LDN. Na základě zjištěných informací od zájemce se koordinátorka a vrchní sestra rozhodne, zda je vhodný pro dobrovolnický program v nemocnici,“ objasnila Vybíhalová.

Dobrovolnický program spustily v Olomouckém kraji také ostatní nemocnice společnosti AGEL. Dobrovolníci tak zpříjemňují pobyt dlouhodobě hospitalizovaným pacientům i v Nemocnici Šternberk, v Přerově a také v Šumperku.

Reklama

Výběr článků

Načítám