Hlavní obsah

Prostějov má plaveckou mistryni světa

Novinky, Michal Mucha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skvěle a až neuvěřitelně reprezentovala česká výprava svoji vlast, ale i svá města a oddíly na Mistrovství světa v zimním plavání v Rusku v Tyumenu. Mistrovství se konalo od 8. do 12. března a čeští plavci a plavkyně zde předvedli, že se ledové sibiřské vody nebojí.

Foto: Michal Mucha

Mistryně světa v zimním plavání na trati 450 m v kategorii ženy 40 - 44 let Dana ZBOŘILOVÁ

Článek

Mezi nimi byla i Dana ZBOŘILOVÁ, přemožitelka kanálu La Manche z roku 2001 a současná předsedkyně oddílu dálkového a zimního plavání TJ HANÁ Prostějov.

Do Tyumenu jelo reprezentovat Českou republiku celkem 10 plavců a plavkyň. Přičemž tohoto 10. Mistrovství světa v zimním plavání se zúčastnilo celkem 1264 plavců a plavkyň (800 mužů a 264 žen) ze 42 zemí světa.

Teplota vody se pohybovala okolo 1°C. Venkovní teplota vzduchu byla okolo 7°C. Česká republika si ze Sibiře odvezla celkem 7 medailí: 2 zlaté, jednu stříbrnou a 4 bronzové. Celkově se naše země umístila na 7. místě, což je v té obrovské světové konkurenci velice krásné umístění. Můžeme říci, že se řadíme mezi velmoci v zimním plavání.

Dana ZBOŘILOVÁ plavala všechny tratě, tedy 25 m, 50 m, 100 m, 200 m a 450 m. Že je nejlepší na delších a vytrvalostnějších tratích, o tom svědčí i celkové výsledky. Ve své věkové kategorii žen 40 – 44 let získala na nejdelší trati 450 m titul Mistryně světa se suverénním časem 8:29,61.

„Když jsem odjížděla do Ruska, ani ve snu by mě nenapadlo, že bych mohla přivézt medaili, natož zlatou,” svěřila se Dana Zbořilová a dodala: „Je to pro mne nová zkušenost, vládla tam úžasná atmosféra, byly to skvěle zorganizované závody. Na zimu jsem byla připravená.”

Je zde potřeba zmínit i další úspěšné plavce a to především Petra ŠLAJSE z Plzně, který se stal mistrem světa ve věkové kategorii muži 20 – 29 let rovněž na nejdelší trati 450 m s časem 5:37,20. Na trati 200 m si o den dříve Petr doplaval pro stříbrnou medaili.

Úžasný výkon předvedly i Sylva KOUŘILOVÁ z FIDESU Brno, která si v kategorii žen 55 – 59 let doplavala pro bronz na tratích 100 m a 450 m, a Lucie LEISOVÁ z Příbrami, která si pro bronzovou medaili doplavala rovněž na trati 450 m a to v kategorii žen 20 – 29 let.

Posledním českým medailistou, který si přivezl bronzovou medaili, je Ivan LANDA z Prahy. Třetí místo si vyplaval v kategorii mužů 60 – 64 let.

Pochopitelně velký podíl má na úspěchu plavců i pravidelný trénink a účast na soutěžích v Českém poháru v zimním plavání. Poslední závod tohoto poháru a vyhlášení výsledků se bude konat 9. dubna v poledne v Zářičí. Všichni příznivci jsou vítáni. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám