Hlavní obsah

Projekt Malí velcí filharmonici vrcholí. Koncertu předchází happening za účasti Magdaleny Kožené

Novinky, Jana Kubáčová

Historicky nejrozsáhlejší projekt veřejných ZUŠ v kraji Malí velcí filharmonici vyvrcholí 30. května závěrečným koncertem ve Zlíně. Akci předchází happening za účasti Magdaleny Kožené, Jiřího Pavlici, Evy Josefíkové a dalších. Program je součástí národního happeningu ZUŠ Open a 57. Zlín Film Festivalu.

Foto: Martina Crlová

Projekt Malí velcí filharmonici je součástí národního happeningu ZUŠ Open a 57. Zlín Film Festivalu

Článek

Sedmdesát dětí, dvacet pět filharmoniků, dva dirigenti, tři koncerty a měsíce příprav. To je zatím největší projekt veřejných ZUŠ v kraji. 

Závěrečný koncert projektu v podání orchestru se zcela ojedinělým zvukem se uskuteční 30. května od 19 hodin v Kongresovém centru ve Zlíně. Pořadem bude provázet herečka Eva Josefíková a „skoroherec“ Šimon Ludvíček. Diriguje Vojtěch Spurný a jako sólisté se představí mimořádně úspěšní žáci akordeonista Martin Kot, houslistka Natálie Garguláková, flétnistka Veronika Minaříková, zpěvačka Beáta Vymlátilová a klarinetista Vojtěch Wurst. Na programu jsou populární klasické skladby autorů Petra Ebena, Václava Trojana a Edvarda Griega.

Muzikanti za sebou mají už dva velmi úspěšné koncerty - v Arcibiskupském zámku v Kroměříži 22. května a v Domě kultury v Uherském Brodě o den později. Obojí se standing ovation. „Jsme rádi, že několikaletá práce Spolku Zuška?Zuška! poutá pozornost na národní úrovni. Přináší našim žákům mimořádný vklad do jejich dalšího života,“ říká předsedkyně spolku Zuška?Zuška! Martina Hniličková.

Velkému finále předchází happening v rámci akce ZUŠ Open během 57. Zlín Film Festivalu 30. května od 14 hodin v Divadelní zóně Pegas Nonwovens v parku Komenského za účasti orchestru, Magdaleny Kožené, generálního ředitele České filharmonie a dalších osobností (slavných absolventů zdejších státních ZUŠ) – Jiřího Pavlici, Evy Josefíkové, Jitky Šuranské, Vojtěcha Johaníka.

„Základní umělecké školy tvoří kořeny naší kulturnosti, naší lásky k umění. Ve světovém měřítku jsou zcela unikátním vzdělávacím systémem, který je třeba hýčkat, rozvíjet a podporovat,“ uvedla k projektu ZUŠ Open světově uznávaná mezzosopranistka Magdalena Kožená. 

Účinkují:

MARTIN KOT – akordeon. Je vítězem řady národních i mezinárodních soutěží, měl možnost spolupracovat s několika filharmonickými orchestry. Je držitelem Zlatého oříšku ČT. Reprezentoval ČR na Evropském finále soutěže Eurovision Young Musicians v Kolíně nad Rýnem. 

VOJTĚCH WURST – klarinet. Pravidelně obsazuje přední příčky v okresních a krajských kolech soutěže MŠMT. Působí jako 1. klarinetista kvarteta Presto, se kterým se stal laureátem mezinárodních festivalů v Teplicích, Gruzii a Izraeli. Naposled čtveřice získala první místo na mezinárodním festivalu v Jakutsku.

NATÁLIE GARGULÁKOVÁ – housle. Vítězka řady soutěží, účastní se jich na národní i mezinárodní úrovni. Naposled získala první místo v ústředním kole celostátní soutěže ZUŠ v Liberci. Úspěšně se věnuje také baletu.

VERONIKA MINAŘÍKOVÁ – příčná flétna. Úspěšně svou školu reprezentuje na významných soutěžích a akcích. Věnuje se také zpěvu.

BEÁTA VYMLÁTILOVÁ – zpěv. Prezentuje se na soutěžích v národním i mezinárodním měřítku. Na mezinárodní soutěži Pro Bohemia získala 1. cenu, titul laureáta soutěže a Cenu nadace Bohuslava Martinů za interpretaci autorovy písně. Byla v nejužším výběru nominovaných na Zlatý oříšek ČT.

Další informace: www.zuskazuska.cz, www.facebook.com/festivalzuska/

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám