Hlavní obsah

Projekt Česko-polská Hřebenovka pokračuje. Na řadě je rozhledna v Olešnici v Orlických horách

Novinky, Dana Ehlová

Výška 30 metrů, vyhlídková plošina 27,4 metru nad zemí, náklady téměř 5,377 milionu korun, dokončení v dubnu 2020. To jsou základní fakta k nové rozhledně, která bude brzy stát na Feistově kopci v Olešnici v Orlických horách.

Foto: Euroregion Glacensis (archiv)

Část konstrukce nové rozhledny v Olešnici v Orlických horách je na místě.

Článek

Jedná se o pokračování projektu Eurogeionu Glacensis na obnovu historické hřebenové trasy nazvaného Česko-polská Hřebenovka – východní část, jehož realizaci nezastavil ani nebezpečný koronavir.

Přípravy nové rozhledny pokračují podle plánu, o čemž svědčí i první části kovové konstrukce, které byly před několika málo dny dopraveny do Orlických hor. Vlastní montáž tedy začne co nevidět.

Hlavním partnerem se v tomto případě stala obec Olešnice v Orlických horách a generálním dodavatelem firma Lemonta s.r.o. Podle slov Jaroslava Štefka, sekretáře Euroregionu Glacensis, se jedná o největší stavbu rozsáhlého projektu s evropskou dotací přes tři miliony eur.

Milovníci výšek a krásných pohledů se už nyní mohou těšit, až z vyhlídkové plošiny 27,4 metrů nad zemí uvidí například viadukt v Lewině Klodzkém, Vrchmezí, přehradu Rozkoš, Orlické a Bystřické hory nebo Panský vrch.

A po sestoupení zpět na zem se pak mohou vydat za poznáním po naučné geologické stezce, která vznikla v roce 2014. Trasa zavede turistu na místa výskytu zvětralých žulových balvanů tvořících v této lokalitě jedinečné útvary. Zajímavosti o místní geologii a geomorfologii se návštěvník dozví z devíti informačních panelů.

Reklama

Výběr článků

Načítám