Hlavní obsah

Procházka po vilové kolonii Černá Pole v Brně

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poznejte historii nejstarší vilové kolonie v Brně, a to v sobotu 19. května při procházce po okolí Löw-Beerovy vily. Seznamte se se stavebníky zdejších rodinných domů a jejich architekty. V Černých Polích nestojí jen slavná vila Tugendhat, ale i řada dalších pozoruhodných domů.

Foto: Muzeum města Brna

Ulice Schodová v Brně

Článek

Procházka začne před vilou Löw-Beer v Brně na ulici Drobného 22. Na úvod se seznámíme s historií lokality Černá Pole v průběhu 19. století (urbanistický záměr architekta Heinricha von Ferstela, výstavba prvních vil podle návrhů stavitele Josefa Arnolda). Zjistíme, že Černá Pole byla oblíbenou destinací rodin významných židovských magnátů Löw-Beerů a Tugendhatů (Arnoldova vila, Fuhrmannova vila, vila Tugendhat).

Dále se vydáme ulicí Drobného (nájemní dům Otto Eislera) ke Schodové (architekt a stavební podnikatel František A. Dvořák), kde se nachází i první brněnská realizace architekta Ernsta Wiesnera (zahradní domek S. Berana) a vila Himmelreich (architekti Karl Hofmann a Felix Augenfeld).

K ulici Černopolní přiléhá tzv. spolková čtvrť s rodinnými domky a na dohled se nacházejí Schreberovy zahrádky. Prohlédneme si uliční průčelí vily Tugendhat, Brandstätterovu vilu a na ul. Antonína Slavíka si porovnáme realizace nájemních domů F. A. Dvořáka a Františka Pawlu. Skončíme opět na ulici Drobného před vilou Löw-Beer. Cílem procházky je zažít genius loci vilové kolonie nad lužáneckým parkem.

Slavné rodinné domy budeme obdivovat pouze zvenčí, návštěva žádné z vil není součástí akce. Procházky se v sobotu 19. května uskuteční dvě, začátky v 10 a 14 hodin (délka procházky zhruba 90 min). Vstupné činí 50 Kč (prodej vstupenek na pokladně vily Löw-Beer v Brně).

Reklama

Výběr článků

Načítám