Hlavní obsah

Přijďte do zoo vyrobit rekordního tapíra

Novinky, Leona Roháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zlínská zoologická zahrada otevře v neděli 18. srpna novou expozici tapírů čabrakových a siamangů, pojmenovanou HALA-BALA. Součástí otevření bude také pokus o vytvoření největšího „lidského“ tapíra. Návštěvníci si budou moci zakoupit sošky a umělecké předměty, výtěžek bude věnován na ochranu tapírů čabrakových.

Foto: ZOO Zlín
Článek

Expozice tapírů čabrakových a siamangů vznikla v asijské oblasti zoo. „Získat tapíry bylo nesmírně náročné, v evropských zahradách žije jen kolem 50 zvířat. Nám trvalo rok a půl, než se jejich příjezd podařilo zajistit. Snažili jsme se proto připravit pro zvířata co nejlepší chovatelské podmínky a zároveň nabídnout návštěvníkům mimořádný zážitek z expozice,“ uvedl Roman Horský, ředitel zoo. 

Nejen díky rozloze, ale i pojetí, bude expozice patřit k jedněm z nejlepších svého druhu v evropských zoo.

„Pro tapíry jsme vybudovali novou vnitřní ubikaci s bazénem, dva prostorné venkovní výběhy. Celé expozici dominuje přírodní jezírko s rozlohou 300 metrů čtverečních. Je největší vodní plochou, kterou mohou tapíři v evropských zoo využívat,“ doplnil Horský.

Svůj nový domov tu najde pár tapírů čabrakových, návštěvníci však prozatím uvidí jen samici Nadiru, kterou zoo získala ze Zoo Edinburgh. Společnost jí zanedlouho bude dělat samec Kejutan z anglické Zoo Howlets. Tapíři čabrakoví se do Zlína vrací téměř po 30 letech, v letech 1978 -1984 zde žil pár, který dokonce odchoval i jedno mládě.  

Expozice HALA-BALA představí i největší gibony na světě – siamangy, kteří se do nové expozice přestěhují z pavilonu primátů. K dispozici budou mít vnitřní ubikaci a rozlehlý venkovní výběh, který je součástí zmiňovaného jezírka. Pletivo a mříže tak nahradily přírodní bariéry, kovové konstrukce a beton živé stromy a tráva. Celou expozici doplňuje řada prvků, které podtrhují „asijský“ ráz. Zřejmě největšímu obdivu se bude těšit buddhistický koutek se třemi originálními sochami Buddhů z jižního Thajska.

Zcela mimořádný bude  pokus o rekord ve vytvoření největšího „lidského“ tapíra. „Skutečně impozantního tapíra bychom rádi vytvořili na louce v blízkosti nové expozice HALA-BALA a expozice pand červených. Připravili jsme celkem 450 černých a bílých papírových archů a na zmiňované louce lanem vyznačili siluetu tapíra. Každý účastník obdrží papírový arch a zaujme své místo v rámci vyznačené siluety. 450 návštěvníků tak dokáže vytvořit tapíra v délce 25 a šířce 12 metrů," přidala pozvání k neobvyklé akci mluvčí zahrady Romana Bujáčková, podle které vznikne snímek rekordu z ptačí perspektivy.

Reklama

Výběr článků

Načítám