Hlavní obsah

Příbramští betlémáři dál vyrábějí a navazují na tradici děděnou po generace

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Mníšecká kaple zavřená, v ambitech jednoho z nejslavnějších poutních míst, Svaté Hory u Příbrami, ani noha. Na modlící se ženu v kostele shlíží ze stříbrného oltáře madona s jezulátkem. Žádná adventní výzdoba, nic, co by připomínalo blížící se svátky. Až, ejhle, jako pastuškové se zjevili dva muži.

Foto: Vratislav Konečný

Instalace betlémů v Mníšecké kapli na Svaté Hoře

Článek

Bojí se zlodějů

Jeden nese betlém, druhý má komponenty skryty v bedně od banánů. Odemykají kapli, kde by podle informací měla být celoroční výstava betlémů, na požádání zhlédnutelná.

Chvilku přesvědčuji starostu Spolku Příbramských betlémářů Jána Chvalníka, že nehodlám fotit, abych poskytl tip zlodějům. V areálu je zakázáno focení či filmování. „Fotí si to na zakázku, zmizel i stříbrný anděl,” hájí zákaz Chvalník.

Bohužel je to tak, dokázali jsme v posledních letech kvůli pár tisícovkám zisku rozkrást, co se dalo. Proto jsou kostely na rozdíl třeba od Rakouska nebo Německa zavřené, proto kromě bohoslužeb nemůžete nahlédnout do svatostánku v nedalekém Rožmitále pod Třemšínem, kde J. J. Ryba složil nádheru na výsostech - Českou mši vánoční.

„Nestíháme, proto se staví až nyní, bude vystaveno asi patnáct betlémů,” vrací se k tématu pan Chvalník, bývalý horník, dobrá duše zdejších betlemářů.

Kolega již staví figurky, pár betlémů je tu natrvalo, další, menší, sem teprve míří. Příbramští betlémáři stále vyrábějí a navazují na tradici děděnou po generace. Výstava bude na Svaté Hoře otevřena až příští neděli, ve svatohorském muzeu má být k vidění řada jesliček i betlémů z různého materiálu a velikostí, až po miniaturní betlémky.

Opouštím Svatou Horu, u areálu se stánky, suvenýry, výzdobou, z nichž je otevřeno je pár, není nikdo. Jen auto městské policie projíždějící kolem dává najevo, že nad poutním místem nebdí jen zrakové nebeští.

Symbolem Vánoc byly betlémy

První betlém prý vyřezal svatý František s Asissi. Později se rozšířily po celé Evropě, měly je i nejchudší rodiny. Třeba z chlebové střídy.

Velká expozice příbramských betlémů, děl krásných, půvabných, teple lidských, s láskou a fortelem řezaných a modelovaných se nachází ve středu Příbrami. Výstava má motto Kde bydlel Ježíšek. Bývalý zámeček, zvaný Ernestinum, kde měl letní sídlo Arnošt z Pardubic, arcibiskup krále Karla IV. je kromě jiného výstavním objektem. Ve druhém patře ve 3 místnostech uvidíte obetlémářské klenoty - Bartošův, Vyskeřský, Příbramský betlém...

Města královská s množstvím věží a cimbuří, i vísky s několika domky. Vše zalidněno postavami, s ústředním motivem jesliček a příchodu a klanění Tří králů. Postavy s barokními hábity, i skromné jen o několika ovčácích, selkách, řemeslnících. Nad většinou se vznáší anděl  s nápisem Gloria in excelsis Deo – Sláva na výsostech Bohu. Betlém byl dříve symbolem Vánoc, nikoli stromeček, ten přišel  později.

Pokud se díváte pozorně, objevíte kromě strnulých figur i množství vyřezaného života, byl tvrdý a mozolnatý. Přesto dávaly Vánoce radost i z maličkostí.

V Příbramském betlému je vtisknuta část městského života, uvidíte průřez dolem s rasovskou havířinou, těžbu, vyvážení huntů, ale i modely příbramských domů, kostelů i těžebné věže. Všude nezbytné ovce, oslové, spousta trubačů, ale také dojiči ovcí, babka s nůší hub, spáči pod stromy, lovci s ulovenou zvěří.

Udělejte si čas na zastavení, stojí to za to.

Reklama

Výběr článků

Načítám