Hlavní obsah

Příběhy nejkrásnějších tuzemských rozhleden

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Máme je rádi, a máme jich málo, protože stále vyrůstají nové, i v místech, kde toho až tolik nevidíme. Nejnovější publikací mezi rozhlednickou obsáhlou literaturou jsou Nejkrásnější rozhledny ČR. Sedmdesátku těch nejhezčích předestírá s fotodoprovodem a jejich příběhy Rostislav Novák.

Foto: Grada
Článek

Není to je stručný popis výhledových věží, které převážně díky horským spolkům ale i prozíravým měšťanostům a šlechtě začaly vyrůstat v předminulém století. Převážná část jich byla dřevěná, poničilo je počasí i vandalové, ty kamenné většinou přečkaly. V poslední době rostou na výhledových bodech architektonická díla, která zapadají do krajiny.

Novák nabízí od nejstarší rozhledny u poničeného zámku v Uherčicích, o níž málokdo ví, přes rozhlednu na Fajtově kopci stylizovanou jako šroubovice DNA, stezku v oblacích u Dolní Moravy, na níž jsou různé názory, Jurkovičovu rozhlednu nad Rožnovem, Jakubovu, druhou nejvyšší u nás, Vyhlídkovou Kolonádu nad Valticemi, Petřín, Minaret v Lednici...

Zmiňuje i minimuzeum rozhleden v Luhačovicích. Na Vlčí hoře v Českém Švýcarsku ve věži rozhledny byly naše výhledové krásky zobrazeny již před léty.

Mnohé objekty jsou známé, až profláklé, některé budou pro čitatele novum.

Mně nejvíce učarovala krásenská, zvaná babylonská, a rozhledna u obce Kryry, a kamenné rozhledny v Jizerkách. Také na Děčínském Sněžníku nebo Háj u Aše.

U rozhleden jsou technické údaje, mapa, popis cesty a GPS. Najdete jejich příběhy a osudy, popis výhledů... Na titulu knihy je rozhledna Salaš.

Vydala Grada 2019.

Reklama

Výběr článků

Načítám