Hlavní obsah

Příběh kmotra – film o propojení politiky a organizovaného zločinu

Novinky, Petr Mráček

Nový film Petra Nikolaeva Příběh kmotra potvrdí vaše nejtemnější obavy - obavy o propojení politiky a organizovaného zločinu. Drama o muži, který toho věděl příliš, může ovlivnit volby. I proto je jeho premiéra naplánovaná na 24. října.

Foto: archív Turner PR, (M.Bruderová)

Příběh kmotra - Lukáš Vaculík

Článek

Zbrusu nový filmový plakát ukazuje hlavní protagonisty filmu – Ondřeje Vetchého jako kmotra Vedrala a Lukáše Vaculíka v roli policejního vyšetřovatele Cajthamla, který neztratil víru ve spravedlnost. Příběh Kmotra je inspirován knihou Kmotr Mrázek Jaroslava Kmenty, odhalující zákulisní praktiky krále českého podsvětí Františka Mrázka sahajících až do nejvyšších pater českého byznysu a politiky. Jeho násilná smrt nebyla dosud vyšetřena.

Autoři scénáře Petr Nikolaev a Miroslav Oščatka spolupracovali na scénáři i během natáčení s kriminalisty Karlem Tichým a Hynkem Vlasem (Krakatice a Pokr), kteří vyšetřovali obě kauzy a nyní stojí mimo službu. Vycházeli též z přímých svědectví Mrázkových přátel a známých. Samotní představitelé hlavních rolí s nimi ztvárnění svých postav konzultovali.

Lukáš Vaculík k filmu říká: „Přijde mi dobré, že se filmem něco pojmenuje, ukáže”. Jan Vondráček (představitel Tipla jr. – Vedralova kumpána) dodává: „Že by film vyvolal nějaké nové vyšetřování, o tom dost pochybuji. Pokud vyvolá diskuzi, bylo by to jen dobře. Na druhou stranu základem filmové projekce je světlo. A pokud si tenhle film posvítí alespoň trochu na tu temnější stranu polistopadového vývoje, kdy poměrně významné podniky ovládli bývalí veksláci, estébáci a komunisti, kteří se rychle zašili v Občanském fóru, budou snad lidem některé kauzy o něco jasnější nebo se na ně alespoň budou dívat z jiného úhlu pohledu.“

Příběh Kmotra vytváří osvědčený tým – režie a scénář Petr Nikolaev (Lidice, Báječná léta pod psa, Jménem krále, atd.), střih Adam Dvořák (Lidice, Martin a Venuše, Bobule, atd.) a produkční společnost U. F. O. Pictures (Lidice, Mamas & Papas, Bobule, Vrtané lahve, Kuky se vrací, atd.).

V hlavních rolích jsou obsazeni Lukáš Vaculík, Ondřej Vetchý, Kryštof Hádek, Vica Kerekes. Dále hrají: Andrej Hryc, Filip Kaňkovský, Jan Vondráček, Jiří Dvořák, Vladimír Brabec a další.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám