Hlavní obsah

Při cestovaní časem pomůže kadaňským seniorům retro koutek

Novinky, Václav Vlasák

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Staří lidé mají v hlavě spoustu krásných vzpomínek na svoje mládí. Některé ale leží ukryté v hluboko v paměti. Nyní se našel prostředek, který jim při vzpomínání pomůže.

Foto: Václav Vlasák

Atmosféru při otevření retro koutku dokreslili svým dobovým oblečením i zaměstnanci domova pro seniory.

Článek

V úterý 3. dubna byl v kadaňském domově pro seniory otevřen retro koutek. Místo, kde senioři mohou v klidu usednout a zavzpomínat na svoje mládí a dětská léta. Pomoci při vzpomínání jim mohou pomoci nejrůznější historické předměty, včetně starého nábytku. Vše vytváří téměř dokonalou atmosféru starých časů.

A že to funguje, jsme se mohli přesvědčit při jeho otevření. Hned po usazení do křesel a židliček začali senioři vzpomínat a vyprávět. Zaměstnanci domova včetně Lenky Raadové, ředitelky Městské správy sociálních služeb Kadaň, mohli být spokojeni. Sami přispěli k pěkné atmosféře dobovým oblečením. Stejně jako vystoupení chomutovské skupiny Orchidée Noire. Program doplnilo vystoupení domácího pěveckého sboru Věžňáci.

Jak nám prozradila Lenka Raadová, příprava retro koutku trvala půl roku. S myšlenkou zřídit ho také v Kadani přišla vedoucí úseku ergoterapie Jana Březinová, která podobný viděla při návštěvě jiného zařízení pro seniory. Měla jen jednu připomínku, že zhlédnutý retro koutek byl vlastně jen vitrínou za sklem a nebyl seniory tak využíván. Proto si z něj vzali jen inspiraci a začali shromažďovat potřebné vybavení.

„Tak abychom náš retro koutek zpřístupnili klientům v plné míře. Aby každý den v něm mohli posedět, a takzvanou vzpomínkovou terapií se dostat do svých mladých let,“ vysvětlila Raadová jeho hlavní účel. A v Kadani jsou pyšní i na to, že většina sesbíraných věcí v retro koutku je stále plně funkčních: šicí stroj šije, lampa svítí, rádio hraje...

Půlroční úsilí zakončilo slavnostní přestřižení pásky, kterého se ujala sama Lenka Raadová. „Jsem moc ráda, že nyní do něj můžeme vstoupit. Doufám, že naši klienti ho budou co nejvíce využívat, protože není na parádu, ale opravdu na to, aby v něm mohli posedět, zavzpomínat a popovídat. Poděkovala bych všem, ať jsou to klienti, příbuzní nebo naši zaměstnanci, kteří se podíleli na přípravě retro koutku a nosili předměty, dokonce jsme měli i dárce nábytku! Opravdu nám moc a moc pomohli při vytvoření krásného místečka,“ dodala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám