Hlavní obsah

Prestižní ocenění Kavárna roku putuje do Šumperka

Novinky, Tereza Schreiberová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šumperská kavárna PředMěstí získala prestižní ocenění v soutěži Czech Gastronomy Awards v kategorii Kavárna roku Olomouckého kraje. Soutěž s kořeny v Británii a ve Francii probíhá napříč Evropou už několik let. Vyhlášení vítězů české sekce proběhlo v pondělí 3. listopadu v Clarion Congress Hotel v Praze.

Foto: Tereza Schreiberová

Kavárna PředMěstí vsadila na regionální produkty.

Článek

„Pro naši kavárnu je to velká čest, o to víc, že jsme sociálním podnikem,“ oslavuje Dáša Ciscoňová, provozní manažerka. Ocenění v Praze převzal Milan Macháček, který v kavárně organizuje večery zážitkové gastronomie.

„Do soutěže jsme se přihlásili na jaře tohoto roku s poměrně malými ambicemi. Přece jenom jsme nováčci a bojovat proti známým a tradičním kavárnám je těžké. Regionální vítězství je o to cennější,“ uvažuje provozní Ciscoňová.

PředMěstí vsadilo na regionální produkty. To se zřejmě vyplatilo. „Nabízíme místní sýry, lokální pivo, pečeme si svoje koláče podle tradičních receptur, nakupujeme od místních dodavatelů, a to se nyní hodnotí více než pozitivně. Unifikovaný medovník u nás hosté nenajdou," zveřejňuje recept na úspěch provozní manažerka.

Czech Gastronomy Awards přináší průvodce po těch nejoblíbenějších restauracích, barech, kavárnách, vinárnách a cukrárnách po České republice. Soutěž má za cíl zmapovat kvalitní gastronomické podniky v Čechách a na Moravě. Na slavnostním galavečeru byly vyhlášeny výsledky hlasování ve všech kategoriích.

Šumperská kavárna PředMěstí nedávno oslavila půl roku provozu, který hodnotí velmi pozitivně. Vzniklo třináct pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, cizince a osoby pečující o příbuzného. Spokojení hosté oceňující regionální produkty a výjimečný interiér i aktivní zapojení do gastrofestivalu Chuť Jeseníků. Kavárna se snaží vysvětlovat principy sociálního podnikání také firmám, kterým nabízí koláče a dorty z tradiční jesenické kuchyně na obchodní jednání.

„Firmy utratí své peníze v podniku, jehož hlavním cílem není generování zisku, ale další rozvoj a vznik chráněných pracovních míst,“ vysvětlila projektová manažerka Jana Kouřilová.

Kavárnu podpořil také cenami ověnčený šéfkuchař Milan Macháček, jehož mezinárodní kuchyni ochutnáte na PředMěstí každou druhou středu. Přilákat medailového kuchaře nebylo nic jednoduchého. „Pana Macháčka se nám podařilo udolat jen díky tomu, že jsme sociální podnik. Chtěl nám pomoct při rozjezdu a nakonec se z toho vyklubala krásná a trvalá spolupráce,“ dodala Ciscoňová.

Reklama

Výběr článků

Načítám