Hlavní obsah

Přeneste se do středověku v tvrzi Kurovice

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atraktivní výlet do historie chystají v sobotu 4. června v tvrzi Kurovice na Kroměřížsku. Tato sice méně známá, ale o nic méně zajímavá památka je veřejnosti běžně nepřístupná.

Foto: Martina Žáčková

Historický den v tvrzi Kurovice bývá úchvatnou přehlídkou kostýmovaných šermířů a mušketýrů.

Článek

Sobotní program s názvem Historický den je tedy mimořádnou příležitostí k její prohlídce. Stejně jako v minulých dvou ročnících bude výtěžek použit k pokračující obnově památky.

Program začne v 9 hodin slavnostním průvodem. Během dne budou následovat prohlídky interiérů tvrze, střelecká a šermířská vystoupení v podání sedmi skupin šermířů a mušketýrů, ukázka historických řemesel nebo první ročník soutěže šermířských choreografií. Návštěvníci uvidí při práci kováře, ševce, tkadlenu či hračkářku, zahraje také středověká hudba a nebude chybět dobové občerstvení.

Pro zájemce budou připraveny i dvě přednášky - o vývoji meče a zdařilých rekonstrukcích památek. Atmosféru doladí skupina historické hudby Rabussa, chybět nebude ani stylové občerstvení.

Tvrz Kurovice je v historických pramenech zmiňována již kolem roku 1275. Během let měnila majitele, naposledy byla obydlená na konci 2. světové války. Z architektonického hlediska patří k nejvýznamnějším sídlům nižší šlechty na Moravě. 

Je unikátní především díky dochovanému středověkému zdivu v jádru tvrze. Zajímavostí je také kamenická výzdoba v interierech a zřejmá stopa přestaveb jednotlivých slohů od středověku přes renesanci až po baroko. Kolem tvrze se také zčásti dochovalo opevnění.

Reklama

Výběr článků

Načítám