Hlavní obsah

Před Vánocemi museli v Zákupech uspat kvůli těžké nemoci oblíbeného Medouška

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Byl dlouholetým miláčkem obyvatel Zákup, i obdivovaným pánem svého zámeckého výběhu. Medvěd Medoušek odešel do zvířecího ráje před loňskými Vánocemi. Kvůli nevyléčitelné nemoci končetin ho museli uspat.

Foto: Zámek Zákupy
Článek

Pro medvědy byl pobyt záchranou

Medoušek se narodil 6. ledna 1993 a do Zákup přišel ze ZOO Ohrada u Hluboké nad Vltavou, kde se po vyléčené zlomenině už nemohl vrátit k ostatním medvědům. Medvědárium bylo v Zákupech zřízeno pro medvěda Michala, který byl o pouhé 2 roky starší (narodil se v roce 2007) a byl zabaven soukromníkovi.

„Na tomto místě je nutné veřejnosti připomenout, že chov medvědů v Zákupech byl jejich záchranou, nikoliv týráním. Oba byli závislí na péči člověka a jejich vypuštění do volné přírody nebylo možné. Medvěd Medoušek se od roku 2018 léčil s artrózou levého kyčelního kloubu, posléze se přidaly potíže s druhou končetinou. I přes silná analgetika se stav zhoršoval, a tak bylo nutné 19. prosince přikročit k uspání,” informoval kastelán zákupského zámku Petr Weiss.

Zákupští doufají, že se jim medvědárium podaří znovu obsadit.

Reklama

Výběr článků

Načítám