Hlavní obsah

Před čtyřiceti lety vyšlo jedno ze zásadních alb v kariéře Heleny Vondráčkové

Novinky, Robert Rohál

Helena a Strýci se jmenuje v pořadí druhé studiové album Heleny Vondráčkové. Dodnes pozoruhodná nahrávka vznikla v létě 1974 a hudební podklady obstarala skupina Strýci Luďka Švábenského. V kariéře interpretky patří právě toto album k těm zásadním.

Foto: archiv Supraphon

Původní supraphonský přebal alba Heleny a Strýci s krásnou titulní fotografií Otto Dlaboly.

Článek

Na původním supraphonském obalu sice není o názvu LP desky ani stopy (obsahoval kromě černobílého fotoportrétu Otto Dlaboly jen interpretčino jméno), nicméně pro LP desku se vžil název Helena a Strýci, který byl k nalezení jednak na etiketě tehdejšího vinylu, jednak na zadní straně obalu. Také se tomuto albu mezi fanoušky říká "bílé".

LP deska Helena a Strýci, která vyšla začátkem roku 1975 a která vzápětí sklidila solidní dobové recenze, patří ke zpěvaččiným nejlepším už jen pro svou hloubavou, lehce jazzovou náladu a komorní atmosféru.

Nahrávka je sestavena z dvanácti písní. Zatímco čtyři skladby pocházejí ze zahraniční provenience (A tvá jsem dál - For All We Know, Jen dva ta loďka může vézt - Raindrops Keep Fallin´ On My Head, Včera - Sarah, Přítele mám, abych měl za kým jít - With a Little Help From My Friends), osm je původních.

Tři napsal kapelník a v té době zpěvaččin přítel Luděk Švábenský (Ke hvězdám, Čáry, máry lásku bráním, Kde máš ten dům), dvě osvědčený zpěvaččin autor Bohuslav Ondráček (Znám ho znám, Stromy a řeka), dvě Helenin bratr Jiří Vondráček (Johanka z Arcu, Až jednou sám se probudíš) a jednu zkomponoval Vladimír Popelka (Šangrilá).

Autory textů jsou Zdeněk Borovec, Zdeněk Rytíř, Jiří Aplt, Vladimír Poštulka, Ivo Fischer, Libor Křístek a v jednom případě také Jiří Vondráček, který do češtiny převedl již zmíněný  titul Raindrops Keep Fallin´On My Head ze slavného filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (1969).

Album vysoce ocenil i obávaný kritik Jiří Černý, který ve své recenzi pro časopis Melodie č. 6/1975 napsal: „Všestrannost, muzikálnost, vkus a nepodbízivost Heleny Vondráčkové vzbuzují úctu, zvláště v českých hitových dostizích. Úctyhodné je i nové album, silně ovlivněné současnou doprovodnou skupinou naší nejtechničtější zpěvačky, jazzově orientovanými Strýci. Nakolik ve vás kromě úcty vzbudí i nadšení, záleží hodně na vašem vztahu ke swingové a revuální písni, která se tu Vondráčkové nabídla v muzikantsky zažité, celistvé, takřka dokonalé formě, včetně textů (velmi dobré Borovcovy i ostatních, ale vůbec nejlepší - srostlý s lehkým rytmem i náladou hudby - od Helenina bratra, jinak spíš skladatele Jiřího na Bacharachovo Jen dva ta loďka může vézt). Ozvláštnit takový, už před třiceti lety rozvinutý styl není snadné. Dařívá se to skladateli Bacharachovi a zpěvačce Barbře Streisandové. Těmi taky album měřím, nad českými pokusy Vondráčková a Strýci přečnívají o hlavu.”

Na CD vyšlo původně vinylové album Helena a Strýci v rámci edice Kolekce Heleny Vondráčkové v roce 1999. Tato postupně přinesla - zásluhou Karla Knechtla - všechny dosavadní nahrávky zpěvačky. Jak všechna alba a singly, tak řadu raritních nahrávek, které předtím ani na vinylu nikdy nevyšly.

Reklama

Výběr článků

Načítám