Hlavní obsah

Praha si připomene 30 let od pádu Berlínské zdi

Novinky, Jana Kalinová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ji brali útokem, přelézali, vší silou bourali. Konečně si mohli vydechnout, byli svobodní... Pád Berlínské zdi strhl lavinu událostí, které vedly k pádu komunismu ve východním bloku. Třicáté výročí od sjednocení Berlína připomene akce 30 let bez zdí v pražských Holešovicích.

Foto: Jan Šilpoch

REVOLUCE 89, Fotografie: Jan Šilpoch

Článek

„Rozhodli jsme se uspořádat kulturní akci věnovanou pádu Berlínské zdi, protože máme pocit, že se v rámci připomenutí 30. výročí pádu železné opony v Praze tato událost připomíná poměrně málo. Zároveň máme k východnímu Německu osobní vztah a naše akce se koná v Holešovicích blízko čtvrti, které se říká Malý Berlín. Chceme tento den také pojmout jako neoficiální otevření našeho nového prostoru Kabelovna a toto výročí si připomínat každý rok,“ uvedl za pořadatele Lukáš Rychtařík z Championship Music.

Návštěvníci se mohou v sobotu 9. listopadu od 13. do 22. hodiny těšit na nabitý program, v jehož úvodu si slovo vezme bývalý ministr kultury Daniel Herman. Během akce dojde například k odhalení umělecké instalace železné opony, jejímž autorem je designér Vítek Škop.

Současně bude odhalena výstava tří velkoformátových dobových fotografií - reprint fotografie s balónky z listopadu 1989 od Jana Šilpocha a rovněž dvě zvětšeniny fotografií Berlínské zdi od Jana Šibíka, které jsou umístěny i v jeho nové knize s názvem 1989. Ta bude na akci k prodeji a autor ji bude osobně podepisovat.

Do atmosféry roku 1989 návštěvníky dostane retro zařízený pokoj se secondhandem, poslechová diskotéka tehdejších hitů v režii Vojtěcha Tkáče a Zdeňka Lichnovského (moderátoři pořadu Reflektor na Radio 1), i projížďka legendárním trabantem. V průběhu celého odpoledne poběží tematická projekce od HBO.

Akce se zúčastní i Ben Cristovao a zpěvák skupiny Mirai a společně představí videoklip k novému songu Pojď ke mně blíž, který se natáčel přímo v Berlíně. A protože v Kabelovně sídlí veganské bistro, na jídelníčku budou veganské párky, utopenci, currywurst i soljanka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám