Hlavní obsah

Praha hostí čtvrtý ročník festivalu židovské hudby

Novinky, Blanka Vogelová

V Praze 1 se již tradičně koná další ročník festivalu židovské hudby MAŽIF (Malého židovského festivalu). Čtvrtý ročník je dedikován 70. výročím od konce 2. světové války.

Foto: Blanka Vogelová
Článek

Na programu již byl koncert v Jeruzalémské synagoze (22. dubna). Další se uskuteční v neděli 26. dubna ve velkém sále Městské knihovny Prahy 1 a v pondělí 27. dubna ve Španělské synagoze - tento koncert dětí festivalu ukončí.

V letošním roce uplyne 70. let od konce druhé světové války, o které již bylo mnohé napsáno, zfilmováno, vyprávěno, ale přesto nápady a praktiky některých mladých lidí naší doby napovídají, že tato poučení nestačí, obzvláště v poslední době sílí antisemitismus a rasismus. Navzdory tomu však zájem o dějiny i dopady druhé světové války neslábne a – popravdě řečeno – není se tomu co divit.

Kromě skutečnosti, že v letech 1939–1945 proběhl vůbec největší vojenský konflikt v dějinách (s největším počtem lidských obětí a s do té doby nepředstavitelným peklem holocaustu; o nezměrných materiálních škodách a o psychických traumatech, sahajících nezřídka až do současnosti, nemluvě), je nutné si uvědomit, že v řadě ohledů stále ještě žijeme ve světě, jehož parametry, s nadsázkou řečeno, nastavila druhá světová válka.

Nejsme také schopni pochopit motivy chování viníků tehdejších strašlivých zločinů a krutostí. Neumíme se vžít do pocitů lidí, prožívajících celá léta svého života ve strachu o holé přežití. Úplně mimo naši představivost je Evropa zničená pohybem front, bombardováním a rozvrácená nenávistí a vražděním.

Pamětníků oněch hrozných dob ubývá. Stále se setkáváme s pokusy dívat se na minulost ahistoricky, s pokusy pomíjet vztah příčin a následků, s pokusy k tragickému období války a k období těsně po ní přistupovat s optikou symetrie utrpení. Touto cestou se někteří snaží obcházet otázku viny za rozpoutání válečných hrůz - pomíjet příčiny zločinu a trestu - stavět viníky do rolí obětí a v neposlední řadě historii přepisovat. 

Proto chceme alespoň prostřednictvím hudby připomenout toto výročí, protože čím více se pro nás události 2. světové války stávají historií, tím větší máme tendence historická data zjednodušovat, v horším případě na ně zapomínat.

Letos chceme oslovit náročnější příznivce židovské kultury. Obecenstvo si bude mít možnost poslechnout kromě klezmeru i díla židovských komponistů vážné hudby v podání našich a zahraničních vynikajících umělců.

Jsme přesvědčeni, že naše snaha bude korunována výsledky a především že přispěje k dalšímu a lepšímu „porozumění mezi lidmi“. Festival hodlá reagovat i na problémy spojené s dnešní nebezpečnou intolerancí mezi jednotlivými národy, tím se stává aktuálnější a diváky má přimět uvažování o těchto tématech. Ta se totiž netýkají pouze židovského národa, ale nás všech.

Projekt realizujeme s dobrovolným vstupným za pomoci grantů, sponzorů a dotací, aby byl přístupný všem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám