Hlavní obsah

Pracovní stůl Adolfa Hitlera stál v zapomnění na bečovském zámku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Masívní stůl byl určen jako dar pro vůdce nacistické tisícileté říše Adolfa Hitlera. Svého majitele přetrval o desítky let, Hitler si potrpěl na pompéznost, ale zřejmě ho nepoužil. Stůl, který na Bečově překážel dlouhá léta ve skladu, aniž se vědělo, čí je, je jedním z mnoha exponátů zámku.

Foto: Státní zámek Bečov nad Teplou
Článek

Bečov nad Teplou čeká co nevidět na milióntého návštěvníka od otevření památky. S nálezem unikátního relikviáře svatého Maura a následující rekonstrukcí objektu se stalo městečko středem pozornosti.

Dalším významným objevem byl velký archiv vín, jehož cena se odhaduje na milióny korun. Dalším předmětem, který přitahuje, je masivní stůl nacistického vůdce Adolfa Hitlera. Nacisté ho odvezli z Berlína v roce 1944, měl se stát jedním z exponátů plánovaného Hitlerova muzea v Linci, nakonec ale by ukryt s řadou dalších artefaktů ve vyšebrodském klášteře. Tady se uchovával do konce války, poté řada menších předmětů zmizela. 

Stůl doputoval jako reprezentační kus nábytku spolu s křesly do Černínského paláce v Praze. Usuzovalo se, že patřil zastupujícímu říšskému protektorovi Reinhardu Hendrichovi. Kolovala o něm legenda, že na něm byla podepsána mnichovská dohoda. Což historici vyvrátili. V Černínském paláci pobyl do roku 1960, poté ho převezli na Bečov.

Dar pro vůdce

O historii krátce informuje kastelán Bečova Tomáš Wizovský: „Jedná se o masivní stůl zhotovený ze dřeva kůže a mosazi, který je součástí mobiliárního fondu státního hradu a zámku v Bečově nad Teplou. Stůl byl zhotoven podle návrhu Woldemara Brinckmanna, který působil jako architekt například pro výzdobu Německého pavilonu na Mezinárodní výstavě v Paříži v roce 1937, či se spolu s Albertem Speerem podílel na rozšíření budovy Nového říšského kancléřství. Dne 20. dubna 1937 mu Adolf Hitler propůjčil titul profesor a Brinckmann se tak mohl stát členem prestižní Pruské akademie výtvarného umění. Jako dar k této poctě nechal Brinckmann pro Hitlera dle svého návrhu zhotovit stůl i s dalšími kusy vybavení jako bylo křeslo, lampa či kalamáře. Tento kus nábytku, pravděpodobně určený pro pracovnu v Hitlerově muzeu v rakouském Linci, byl po druhé světové válce ukryt v cisterciáckém klášteře ve Vyšším Brodě.”

Posléze několikrát změnil místo pobytu – nakonec se v 60. letech dostal, pravděpodobně s částí vybavení pro zamýšlenou expozici Památníku národního písemnictví, na zámek v Bečově. V té době však již nebyly známy jeho osudy.

Hodně legend

„Kolem stolu panovalo mnoho legend, například, že se jedná o stůl, na kterém byla podepsána Mnichovská dohoda, či o stůl říšského protektora Reinharda Heydricha. V roce 2008 bylo díky historikům Lubomíru Mazuchovi a Jiřímu Kuchaři, kteří pátrali po zapomenutých předmětech z Hitlerovy sbírky na českém území, potvrzeno, že se jedná o stůl určený pro muzeum v Linci. 

Ke stolu o rozměrech 150 krát 240 centimetrů bylo vyrobeno ještě majestátní křeslo se dvěma pozlacenými piniovými šiškami, mramorový kalamář, lampa, skříňka na dopisy, podložka na psaní, nůž a pijáková kolébka - vše bylo původně bohatě zdobeno nacistickými svastikami. Kromě křesla a kalamáře se ale ostatní předměty nedochovaly,” dodal Wizovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám