Hlavní obsah

Požár zničil střechu domu, majitelku na plameny včas upozornili kolemjdoucí

Novinky, Roman Jinšík ml.

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Krátce před středeční osmou hodinou ranní obdrželo Operační středisko Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje na tísňovou linku 112 informaci o požáru domu v Kardašově Řečici. K zásahu operační důstojníci vyslali jednotku profesionálních hasičů ze stanice Jindřichův Hradec a jednotky sborů dobrovolných hasičů Kardašova Řečice a Deštná

Foto: HZS Jihočeského kraje
Článek

Jako první na místo přijela místní dobrovolná jednotka. Na místě nalezla přízemní dům stojící v řadě dalších obytných domů, u kterého hořela střecha. Požár se dále šířil na střechy další dvou navazujících domů.

Hasiči provedli průzkum, kde se nachází ohnisko požáru, a okamžitě rozvinuli hasební útočné proudy. Jejich rychlým a profesionálním zásahem byla zcela uchráněna střecha jednoho z vedlejších domů. Mezitím na místo přijely i další povolané jednotky a operační středisko na místo vyslalo na žádost velitele zásahu jako posilové jednotky profesionální hasiče ze stanice Soběslav a svolalo jednotku SDH obce Veselí nad Lužnicí. Byl vyhlášen druhý stupeň poplachu.

Požár zcela zničil střešní konstrukci a krytinu domu a střešní krytinu na ploše přibližně 3 x 3 metry druhého domu. V půdním prostoru byly nalezeny dvě propanbutanové lahve, které hasiči vynesli ven na volné prostranství. Obytná část domu v přízemí nebyla požárem nijak poškozena.

V době požáru v domě byla majitelka, na kterou se dozvonili a z domu vyvedli kolemjdoucí lidé, kteří viděli kouř ze střechy a kteří zavolali na tísňovou linku. Žena neutrpěla žádné zranění.

V 8.24 hodin měli zasahující hasiči požár pod kontrolou, zásah pokračoval dohašováním ohnisek a vyklízením ohořelých věcí z půdy ven na volné prostranství, kde byly znovu prolévány vodou. Stejně tak musela být pro úplné dohašení rozebrána střešní konstrukce. Čtyři minuty před 10. hodinou velitel zásahu nahlásil, že požár je zcela zlikvidován.

"Předběžnou škodu způsobenou požárem vyšetřovatel HZS Jihočeského kraje stanovil na 300 000 korun. Příčina vzniku požáru je zatím v jeho šetření. Hasiči u požáru spolupracovali s Policií ČR, která v místě zásahu řídila provoz na komunikaci," uvedla mluvčí HZS Jihočeského kraje Vendula Matějů. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám