Hlavní obsah

Poučení i relaxace v bývalé celnici

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na konci května byla v areálu vily Löw-Beer v Brně otevřena pro veřejnost zrekonstruovaná budova bývalé celnice. V patře je umístěná galerie Celnice, ve které se konají krátkodobé tematické výstavy. V přízemí je nově otevřená příjemná kavárna.

Foto: Petra Svobodová

Celnice v areálu Vily Löw-Beer v Brně

Článek

Budova celnice stojí zhruba uprostřed pozemku mezi vilou Löw-Beer a vilou Tugendhat a je pochopitelně starší než obě vily. Celnice v minulosti skutečně, jak název napovídá, sloužila k proclení potravinového zboží. Později byla využívána jako konírna, kočárovna, garáž a v posledních letech před rekonstrukcí jako obydlí správce vily. Ve vile Löw-Beer v té době totiž fungoval studentský internát. V roce 2014 prošla kompletní památkovou obnovou a od letošního května je zpřístupněna veřejnosti. Areál vily je ve správě Muzea Brněnska.

V patře se nachází zmíněná galerie Celnice, ve které je aktuálně nainstalovaná výstava Brněnské stopy rodiny Löw-Beerů. Výstava připomíná působení této významné rodiny textilních magnátů. Návštěvník se nejen dozví, kde se nacházely přepychové vily, činžovní domy a továrny Löw-Beerů, ale i kam ukládali finanční prostředky a které kulturní instituce podporovali. Výstava potrvá do konce srpna.

V přízemí celnice je nově otevřená stylová kavárna. Zajímavou minulost tohoto nenápadného objektu připomíná např. motiv šachovnice na dlažbě dvorku před kavárnou, koňské hlavy u jejího vchodu či přímo v kavárně umístěný elegantní koněspřežný kočár z konce 19. století zapůjčený ze sbírek Muzea ve Šlapanicích.

V kavárně si návštěvník může vybrat z bohaté nabídky teplých a studených nápojů, zákusků a zmrzliny. „Servírujeme výbornou italskou kávu. Připravíme espresso, cappuccino, latté či letní osvěžení v podobě frappé. Staromilcům ale uvaříme i pořádného turka,” s úsměvem uvedla zaměstnankyně kavárny Veronika Krčmářová. 

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám