Hlavní obsah

Poslední cesta stříbrného smrku připraveného vnést pohodu do prosincových dnů

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sobota 24. listopadu byla posledním dnem vegetačního období stříbrného smrku, který po převezení na Mírové náměstí bude vánoční ozdobou města Ústí nad Orlicí.

Foto: Lukáš Prokeš

Vánočním stromem se stal již po čtvrté smrk vyrostlý přímo v samotném městě.

Článek

Blížící se advent přispěl k urychleným přípravám na toto nejkrásnější období v roce, charakterizované atmosférou klidu a smíření. Vždyť samotné svíce rozsvícené o adventních nedělích nesou to nejkrásnější poselství naděje-mír-přátelství-láska.

Symbolem tohoto poslání jsou pak nejen adventní věnce a slavnostně vyzdobené město, ale zejména velký vánoční strom, který přináší všem občanům potěšení a radost po celou dobu svátečního období.

Zajímavostí je, že již čtvrtým rokem na Mírovém náměstí končí strom, jehož rodným místem je přímo Ústí nad Orlicí.

V letošním roce se dárkyní stala Libuše Dušková, majitelka rodinného domu čp. 476 v Pickově ulici a zahrádky, kde 60 let rostl vysoký stříbrný smrk pichlavý, původem ze Skalistých hor Severní Ameriky.

V sobotu 24. listopadu nastoupila těžká technika, která smrk upravený přibližně na 13 metrů výšky naložila na podvalník a s posledním rozlučkovým defilé městem převezla na místo připravené k jeho ukotvení.

I samotná cesta byla zajímavým důstojným loučením. Strom díky své poloze po upevnění na rameni velkého mobilního jeřábu se naposledy proletěl vzduchem nad rodinným domem dárkyně. Upoutání stromu o váze přes dvě tuny k rameni jeřábu se ještě opakovalo na Mírovém náměstí, kde k jeho vztyčení vedla opět cesta vzduchem.

Následující týden pak proběhne pracovníky společnosti Tepvos jeho ozdobení společně s dalšími rostlými stromy ve středu města a zavěšení stříbrných girland nad ulicemi.

Zdravý, rovnoměrně rozvětvený, ozdobami a světly vykrášlený stříbrný smrk tak splní své nejkrásnější poslání a společně s výzdobou města se rozzáří v neděli 2. prosince při zahájení tradičního Ústeckého adventu.

Reklama

Výběr článků

Načítám