Hlavní obsah

Porota vybírala nejlepší výrobky v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje

Novinky, Ivo Šašek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V minulých dnech opět zasedla v areálu Střední školy zemědělské a potravinářské v Klatovech odborná porota, aby vybrala v devíti kategoriích nejlepší potravinářské výrobky v rámci soutěže Regionální potravina Plzeňského kraje 2016.

Foto: Ivo Šašek

Vítězné výrobky v soutěži Regionální potravina Plzeňského kraje 2016

Článek

V letošním roce se o značku Regionální potravina Plzeňského kraje rozhodlo ucházet 33 výrobců, z nichž nakonec 27 dodalo veškeré podklady a doklady opravňující předložit svůj produkt hodnotitelům.

Odborná komise složená ze zástupců Ministerstva zemědělství ČR, Státního zemědělského intervenčního fondu, Státní veterinární správy, Státní zemědělské a potravinářské inspekce, Agrární komory, Potravinářské komory a Plzeňského kraje nakonec ochutnala a posoudila 79 potravinářských výrobků. Nejvíce z nich se sešlo v kategorii Masné výrobky tepelně opracované, kde bylo posuzováno 23 produktů.

Kdo tedy v letošním roce dosáhl na mety nejvyšší? V nejvíce obsazené kategorii mas to bylo Řeznictví Pirník s. r. o. s Řeznickým copem klasik, v druhé masné kategorii trvanlivých výrobků vyhrálo Sušené hovězí maso z firmy Plzák z Plzně s. r. o.

Nejlepším sýrem v roce 2016 se stal podle rozhodnutí komise Pastýř od firmy BEVA Invest s. r. o. a v ostatních mléčných výrobcích se prosadilo Kysané mléko Josefa Martínka.

Celožitný chléb kváskový z PEKA - Němečková s. r. o. vyhrál kategorii pekařských výrobků, v cukrářských výrobcích letos trumfoval Meruňkový terč ze ZKD Sušice.

V nápojích se stal vítězem sirup Babiččin poklad, který vyrábí firma Od Macháčků s. r. o., a v ovoci a zelenině zabodovaly nejvíce Sušené třešně z Lukreny s. r. o. Přehled vítězů doplňuje Tolstolobik uzený, porcovaný ze Zpracovny ryb Klatovy a. s.

Markéta Janotová z Místní akční skupiny Pošumaví z. s., která je vedle Krajské agrární komory Plzeň a Úhlavy o. p. s. jedním z koordinátorů soutěže v Plzeňském kraji, uvedla: „V letošním roce hodnotitelská komise konstatovala, že kvalita do soutěže nominovaných výrobků byla většinou na velmi vysoké úrovni. Rozdíly mezi výrobky v jednotlivých kategoriích byly minimální a všem, kdo v letošním roce nevyhráli, náleží uznání. Rozhodně by se měli zúčastnit se svojí produkcí i dalších ročníků této celostátní soutěže.”

Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne 29. dubna na nádvoří Plzeňského Prazdroje na Festivalu regionálních potravin pořádaném Plzeňským krajem ve spolupráci s dalšími partnery. Na doprovodném  trhu budou nabízeny k ochutnání a prodeji nejen vítězné výrobky, ale i další produkty z kraje a z okolních regionů, včetně Bavorska a Rakouska. Kulinární zážitky doplní i bohatý kulturní program. Vstup je volný a návštěvu si užijí všichni příchozí bez rozdílu věku.

Kromě toho proběhne po celém Plzeňském kraji 15 předváděcích akcí spojených s ochutnávkami a prodejem vítězných potravin v soutěži.

Reklama

Výběr článků

Načítám