Hlavní obsah

Populární herec a zpěvák Dušan Vitázek zopakuje výkon legendárního koláře Birka

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Známá brněnská pověst ožije reprízou události, která spojila řemeslný um se sportovní zdatností. Novodobý Birk přidá navíc koncert svých písní se svou kapelou. Výtěžek akce půjde na konto Emil.

Foto: plakát akce
Článek

Průjezd brněnské Staré radnice už dlouhá léta společně s Brněnským drakem sdílí Brněnské kolo. Sem je podle pověsti vlastnoručně dopravil kolář Birk, který v jednom dni pokácel v Lednici strom, kolo z něj vyrobil a do západu slunce stihl před radnici dokutálet. Říkalo se pak, že byl navždy proklet, protože tak neobyčejný kousek může člověk vykonat jen s pomocí ďábla! Lidské předsudky a závist často převáží nad uznáním šikovnosti a pracovitosti druhého, umí překonat i pekelné pikle. Kletba zapůsobila, kolář skončil v bídě.

Nyní chce Dušan Vitázek prokázat, že výjimečný výkon je možný bez pomoci temných sil a zrušit tak kletbu nad kolářem Birkem. V neděli 2. září pokácí v Lednici strom a ve spolupráci s Augustinem Krystyníkem, kolářem z Nového Hrozenkova, vyrobí kolo, které pak dokutálí do Brna. To bude následně zavěšeno v Galerii Vaňkovka. Vyvrcholením akce se stane koncert Dušana Vitázka a jeho kapely, který se bude skládat z písní jeho vlastní tvorby.

Výtěžek bude věnován Nadačnímu fondu Emil, jenž podporuje handicapované mladé sportovce, kteří nevzdali boj se svou těžkou životní situací a snaží se žít naplno. Nadační fond Emil je nezisková organizace, která pomáhá handicapovaným dětem a mladým lidem sportovat, především formou přímé finanční pomoci. Hlavním posláním je handicapovaným dětem prostřednictvím sportu pomáhat překonávat vlastní bariéry, nacházet nové přátele a objevovat svůj smysl života. 

Populární herec Městského divadla Brno chce svým výkonem ukázat, co dokáže zdravý člověk, který jde za svým cílem a neuhne ani o krok, a dát tak i naději mladým lidem, kterým život připravil složitou cestu, přesto se však odmítají vzdát, chtějí se smát, snít, žít naplno. Pro tuto charitativní akci, která nepochybně mnohé osloví, sbírá prostředky na transparentním crowfoundingovém portálu hithit.cz. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám