Hlavní obsah

Pohybem proti obezitě a onemocnění ledvin bylo motem letošního Světového dne ledvin

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezinárodní federace pro nemoci ledvin a Mezinárodní nefrologická společnost vyhlašuje již jedenáct let Světový den ledvin, který je vždy věnovaný speciálnímu zaměření na určité riziko onemocnění tohoto orgánu.

Foto: Stanislava Dvořáková

Podrobné seznámení se zaměřením Světového dne ledvin na dveřích dialyzačního střediska v Ústí nad Orlicí.

Článek

Ledviny jsou párovým orgánem lidského těla a nezbytné pro život jako srdce a plíce. Jejich činností je stimulována tvorba červených krvinek v kostní dřeni a regulace optimálního množství vody v těle. Zároveň slouží k čištění krve od odpadních látek, které vylučují v podobě moči.

Nebezpečí jejich nedostatečné funkce a nemoci spočívá v tom, že nebolí. Proto jsou především nutná preventivní vyšetření u rizikových skupin, kterými jsou všeobecně lidé starší 50 let, kuřáci, dále diabetici a lidé s hypertenzí a všichni obézní, kterých stále přibývá.

Z tohoto důvodu byl letošní Světový den ledvin zaměřen na škodlivé důsledky obezity a jejich souvislost s onemocněním ledvin s prosazováním zdravého životního stylu a dostatečného pohybu, který pomáhá udržovat váhu a je prevencí nadváhy.

Obezita nejen zvyšuje riziko krátkého života, ale přispívá i ke vzniku mnoha nemocí včetně akutního onemocnění ledvin. Tyto musí usilovnějí pracovat a filtrovat více krve, aby vyhověly metabolickým požadavkům těla při jeho vysoké hmotnosti. To pak způsobuje jejich časté selhání.

Přitom obezita se stává závažným faktorem příštích let. Podle nejnovějších předpokladů do roku 2025 postihne na celém světě obezita 18 procent mužů a více než 21 procent žen a těžká obezita 6 procent mužů a 9 procent žen.

Společnost B. Braun Avitum se snaží riziku onemocnění ledvin předcházet preventivním vyšetřením osob starších 18 let při příležitosti Světového dne ledvin, kdy se mohou dostavit bez objednání.

Na území České republiky pracuje 21 dialyzačních středisek, z nichž jedním je dialyzační středisko a nefrologická ambulance společnosti B. Braun Avitum v areálu nemocnice v Ústí nad Orlicí.

Do tohoto střediska, které je určeno pro Pardubický a Královéhradecký kraj, se ve čtvrtek 9. března během dne od 8 do 15 hodin dostavilo na preventivní vyšetření 78 zájemců, z toho 46 žen, navíc každý druhý z vyšetřených byl obézní. Nabídky využili z různých měst krajů jako z Litomyšle, Kostelce nad Orlicí, Náchoda i Broumova.

Sestřičky Monika, Klára a Kateřina zjistily základní údaje rizikových faktorů a výskyt těchto nemocí v rodině, na základě výšky a váhy uvedly BMI, změřily krevní tlak, hladinu cukru v krvi a provedly rozbor moči.

Z těchto údajů byl na počítači vyhotoven zápis s případným doporučením podrobnějšího vyšetření, které bylo každému předáno i s poskytnutím zdravého občerstvení. Navíc každý obdržel písemné informace o síti dialyzačních středisek B. Braun Avitum v České republice a ordinační hodiny místního střediska s návodem na použití ledvinové kalkulačky.

Reklama

Výběr článků

Načítám