Hlavní obsah

Pohyb na předpis by podle odborníků ušetřil až 30 procent nákladů na zdravotní péči v ČR

Novinky, Zuzana Rybářová

Více pohybu a zdravější jídelníček by českému státu dokázal ušetřit až 130 miliard ročně vydávaných na zdravotní péči. Je pravidelná pohybová aktivita lékem na civilizační nemoci? Jak se mění život dětí i dospělých, kteří nesportují? To jsou hlavní témata konference „Pohyb na předpis“.

Foto: Pavel Ovsík - pixpo.cz

Pohyb na předpis by podle odborníků ušetřil až 30 % nákladů na zdravotní péči v ČR

Článek

Tu v pátek 27. září pořádá iniciativa Česko se hýbe s Českým olympijským výborem v rámci Evropského týdne sportu. Vstup na konferenci je zdarma.

„Tato konference je výjimečná v tom, že se na ní potkávají odborníci z různých oborů, kteří mají společný cíl – zdůraznit význam pravidelné fyzické aktivity v každodenním životě. Její nedostatek má totiž fatální následky, a to u všech generací. Přitom právě pohyb je nejen skvělou prevencí, ale i lékem na široké spektrum civilizačních onemocnění,“ uvedla Jana Havrdová, prezidentka Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz a České komory fitness, která stojí za celorepublikovým projektem Česko se hýbe.

„Pravidelné sportování je klíčové pro kvalitní život ve zdraví. Na přímou souvislost s pohybovou aktivitou a náklady na zdravotní péči dlouhodobě upozorňuje i Český olympijský výbor. I proto již více než pět let podporujeme projekty, které mohou děti i dospělé k pohybu motivovat, jako například Evropský týden sportu nebo školní projekt Sazka Olympijský víceboj,“ řekl Jiří Kejval, předseda Českého olympijského výboru.

Najděte si sport, který vás bude bavit

V úvodním ranním bloku odborníci seznámí účastníky konference s jednotlivými aktivitami, kterých se mohou po celé České republice zúčastnit v rámci Evropského týdne sportu. Ten u nás zaštiťuje Český olympijský výbor a jeho pátý ročník proběhne od 23. do 30. září.

Jeho cílem je rozhýbat širokou veřejnost nejen po dobu Evropského týdne sportu, ale také lidi motivovat, aby v pohybu pokračovali po celý rok. Sportovní aktivity v rámci Evropského týdne sportu jsou určené pro všechny bez ohledu na věk, původ či fyzickou zdatnost.

Lepší životní styl

V průběhu dopoledního bloku vystoupí také s přednáškou „Pohyb na předpis“ doc. MUDr. Martin Matoulek, Ph.D., z České společnosti tělovýchovného lékařství nebo prof. Ing. Václav Bunc, CSc., z Fakulty tělesné výchovy a sportu, který se zaměří na konkrétní fatální důsledky pohybové nedostatečnosti pro společnost.

„Nefarmakologická intervence, jejímž cílem je změna životního stylu – patří sem pohyb a dieta, má ve svém důsledku přímý a nepřímý efekt. Přímým efektem je snížení nákladů na zdravotní péči, léky, nemocniční a ambulantní péči atd. To je možné odhadnout na zhruba 70 až 80 miliard korun. Nepřímý efekt, jímž je například snížení výskytu obezity, kardiovaskulárních onemocnění, poruch pohybového aparátu, demence apod., se pohybuje okolo 40 až 50 miliard korun. Celkově mohou tedy tvořit 25 až 30 procent celkových nákladů na zdravotní péči v ČR. V ideálním případě by o tuto částku mohla být posílena akutní zdravotní péče,“ přibližuje Václav Bunc.

„Samozřejmě toto jsou „ideální“ čísla, kdy například v případě infarktu myokardu nenastane žádné úmrtí a pacient se vrátí po 7 až 9 týdnech do pracovního procesu,” dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám