Hlavní obsah

Pohostinné Slovácko vítá všechny příznivce vína

Novinky, Eva Opravilová

Víno, vinice a vinné sklípky – nejvýstižnější charakteristika pro jižní Moravu. A právě zde, v srdci pohostinného Slovácka, vznikl unikátní projekt Régio Hotels & Wine, který propojuje jednotlivé složky cestovního ruchu s komplexními službami vinařské turistiky.

Foto: Eva Opravilová

Slovácká galerie vín Kyjov

Článek

Od poloviny dubna letošního roku se firma Region z jihomoravského Kyjova rozrostla o další skvost, a to ve formě Slovácké galerie vín, stylové reprezentativní vinotéky, jejíž nabídka skýtá 120 vzorků vín ze slováckých vinohradů. V historických prostorách sklepů pod kyjovskou radnicí jsou uložena lahodná vína poctivých vinařů a vinařství z regionu, kde má víno a jeho výroba svoje nezastupitelné místo již po staletí.

„Vybrali jsme 18 kvalitních vinařství tak, abychom měli zastoupení ze všech částí Slovácké vinařské podoblasti, tedy Kyjovsko, Břeclavsko, Veselsko a Uherskohradišťsko. V pestrosti nabídky klademe důraz na variaci ročníků i odrůd. Naši návštěvníci mají možnost si denně vychutnat tzv. malou degustaci, kdy je připravena sestava 8 - 10 vzorků vín, kterou pravidelně obměňujeme, ale zachováváme výběr vín tak, aby tvořil vždy průřez celou galerií,” uvedl Petr Michalisko, vedoucí galerie vín, zkušený sommelier a dlouholetý pracovník firmy.

Firma se tak přizpůsobila požadavkům nejen svých ubytovaných hostů, ale i dalších turistů z řad příznivců vína, kdy byl často problém zajistit degustaci u místního vinaře jen pro jednotlivce či malé skupinky. Za odborného výkladu profesionálních sommelierů mají návštěvníci možnost se dozvědět zajímavosti o révě, o jejím pěstování, o zpracování vína a jeho odrůdách typických pro Slováckou vinařskou podoblast.

Projekt Slovácké galerie vín vznikl využitím prostor bývalé radniční vinárny, kde byl ukončen provoz restaurace, a město Kyjov hledalo atraktivní využití reprezentativních prostor. „Prostory jsme kompletně zrekonstruovali a vytvořili tak regionální salon vín prezentující zejména Slováckou vinařskou podoblast s důrazem na vinařství a vinaře z Kyjovska. Inspirací nám byl Národní salon vín,” uvedl Roman Šikuta, majitel firmy provozující Slováckou galerii vín.

Realizací tohoto projektu se provozovatelé snaží podpořit nejen vinařství na Kyjovsku, ale také další rozvoj cestovního ruchu ve městě a zvýšit tak povědomí o zajímavém místě na křižovatce vinařských stezek.

Radniční vinný sklep, který je součástí vinotéky, poskytuje prostor nejen pro soukromé kolektivy, ale pravidelně se zde pořádají degustace pro veřejnost, řízené sommeliery nebo samotnými vinaři. 

Víno patří k největším lákadlům zdejšího kraje a proto kvalitní programy s vínem a o víně jsou dlouhodobě specialitou firmy a nechybí v nabídce žádné z ubytovacích kapacit pod značkou Régio Hotels & Wine. Hotelově zážitkový areál Bukovanský mlýn je vystavěný v tradičním stylu moravského Slovácka na kopci v blízkosti malé slovácké obce Bukovany. Hotel Buchlov leží v krásné přírodě chřibských lesů, přímo pod majestátním hradem Buchlov a moderní penzion Régio najdete přímo v centru vinařského Kyjova jen několik málo kroků od Slovácké galerie vín.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám