Hlavní obsah

Pohádky bratří Grimmů ožívají na trase s hrady a zámky, které autory inspirovaly

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaklapla dvířka pece a čarodějnice se začala smažit, škvařit, ječela, řvala bolestí... Nějak podobně byla původně zakončena pohádka o Jeníčkovi a Mařence, rovněž královna ze Sněhurky skončila v rozžhavených botách velmi ukrutně. Tak slyšeli pohádky jejich sběratelé bratři Grimmové.

Foto: Bruder Grimms Haus Steinau

V pozadí Jacob, vpředu Wilhelm z domu bratří Grimmů ve Steinau.

Článek

Německo letos slaví 200leté výročí vydání slavné sbírky pohádek Kinder- und Hausmärchen Jacoba a Wilhelma Grimmových. Němečtí jazykovědci byli prvními, kdo je zaznamenal v písemné formě. K tomuto výročí je připravena řada akcí, na trase dlouhé téměř 600 kilometrů se můžete seznámit s hrady, zámky i městy, které pohádky inspirovaly.

Divadelní představení a různé atrakce jsou připraveny od rodného Hanau nedaleko Frankfurtu nad Mohanem, přes Hammeln s proslulým Krysařem, až po Brémy. Jacob (1785-1863) a Wilhelm (1786-1859) Grimmové prosluli jako sběratelé pohádek, pověstí a mytologie, hodně je ovlivnil tehdejší romantismus. Byli ale též výbornými lingvisty. Ucelená pohádková sbírka obsahuje 239 příběhů.

Některým pro brutalitu museli upravit konec, vypravěčům ale tresty rozžhavených bot nebo pálícího se masa připadaly za nedobré skutky zcela adekvátní. Takže jejich posluchači museli mít po večerech hodně nahnáno. Pohádkami ale žijeme celý život, jen mají jiný děj.

Pohádková země vám dá zabrat

V Německu existuje několik Märchenlandů, Pohádkových zemí, kde se můžete s postavami z vyprávěnek seznámit. Nejbližší je asi pod Velkým Javorem, u Javorského jezera, při cestě ze Železné Rudy do Bavor. Pokud vám nevadí trpajzlíci z asijských tržnic, budete tu jako v Jiříkově vidění. Německy skřehotající Kocour v botách mě zasáhl do konce života, a nejen on.

Němci Grimmům vděčí i za vydání rozsáhlé sbírky Německých pověstí. Dva svazky starých německých pověstí, orientovaných na skutečné osobnosti a historická místa, vyšly v letech 1816 a 1818. Známé jsou například: Der Dom zu Köln (Kolínský dóm), Die Binger Mäuseturm (Bingerská myší věž), Der Rattenfänger (Krysař) a Doktor Luther zu Wartburg (Wartburský doktor Luther).

Rýnská stezka pověstí

Pověsti ožívají na tzv. Rýnské stezce pověstí, která se rozprostírá v délce 568 km a spojuje více než 100 památek mezi Düsseldorfem a Mohučí. Na 48 místech zde návštěvníci naleznou scenérie, které sloužily jako zdroj inspirace pro dané pověsti.

„Dědictví a odkaz bratří Grimmů se pro marketingovou propagaci kulturní destinace Německo v zahraničí velmi hodí. Všech 580 pověstí se totiž určitým způsobem dotýká některého z německých regionů," uvedla Petra Hedorfer, předsedkyně představenstva Německé turistické centrály (DZT). Grimmovské akce Jubileum bratří Grimmů je skvělou příležitostí pro uspořádání mnoha akcí a událostí, které se zabývají rozmanitými osobnostmi těchto dvou geniálních jazykovědců.

Během tradičního festivalu loutkového divadla v Kasselu od 30. května do 2. července budou k vidění představení týkající se pohádkových témat, pověstí a legend o starém cisterciánském klášteru v Morschenu, festival v Hanau a další.   

Reklama

Výběr článků

Načítám