Hlavní obsah

Pohádkový příběh císařovny Sissi prožijete na zámku Konopiště

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzpomínkový večer na císařovnu Alžbětu Bavorskou přezdívanou Sissi, který zahájí přednáška o jejím životě s recitálem jejích básní, vyvrcholí na zámku Konopiště 16. září slavnostním nasvícením skleníku v Růžové zahradě právě na počest císařovny Alžběty.

Foto: Konopistě
Článek

Vzpomínkový večer na císařovnu Alžbětu Bavorskou zahájí 16. září v 17 hodin na Konopišti přednáška o jejím životě. „Součástí bude recitál básní císařovny v Rytířském sále našeho čestného hosta, který bude pro návštěvníky překvapením,” řekla kastelánka zámku Jana Sedláčková.

Celý večer pak vyvrcholí slavnostním nasvícením skleníků v Růžové zahradě na počest císařovny Alžběty. „Skleníky jsou ve večerní atmosféře velice romantické," dodala kastelánka.

Svatba v patnácti letech

Bavorská princezna, později rakouská císařovna Alžběta, přezdívaná Sissi se narodila na Štědrý den roku 1837 a už tehdy měla první zoubek, což se vykládalo jako štěstí v budoucím životě.

A Sissi skutečně byla mladé a veselé děvčátko, vychovávané volně a svobodně. Rodiče na ni ani její sourozence nekladli vysoké nároky jako u dětí na císařských dvorech. Otec ji bral na lovy, jízdu na koni a podobnou zábavu, nezvyklou pro děvčata. Sissi tuto nezávislost a volnost milovala. 

Když se v roce 1853 arcivévodkyně rozhodla oženit svého nejstaršího syna, pozdějšího císaře Františka Josef I., volba padla na nejstarší dceru sestry Ludoviky. Helena Bavorská, zvaná Nené, se musela naučit všemu, co jako císařovna bude potřebovat. Patnáctiletou Sissi vzala Ludovika na zásnuby s sebou. Jakmile František Josef I. spatřil Sissi, okamžitě se do ní zamiloval. Okouzlila ho nejen svou krásou, ale i veselostí a živostí. A co si císař umanul, to muselo být - jeho manželkou se stane půvabná Sissi. Tím skončil její dětský život, v patnácti letech se stane císařovou nevěstou.

Svatba se konala v pondělí 24. července 1854 v augustiniánském kostele ve Vídni. Alžběta na sobě měla bílé stříbrem vyšívané šaty a na hlavě diadém své tchyně arcivévodkyně Žofie. Obřad v kostele, osvíceném 15 tisíci svíčkami, vedl vídeňský arcibiskup, kardinál Joseph Othmar von Rausche.

Velká cestovatelka

První týdny manželství byly jako z pohádky. Alžběta však na vídeňském dvoře šťastná nebyla. Přísná etiketa a omezování jí byly cizí. Po narození dcery Žofie, babička Žofie převzala její výchovu s tím, že Alžběta je sama ještě dítě. Opakovala se to i po narození dcery Gisely i korunního prince Rudolfa. Když se Alžběta dozvěděla, jak vychovatel Gondrecourt zachází s jejím synem, prosadila si právo rozhodovat o výchově dětí. Její poslední dcera Marie Valerie se proto stala jejím „miláčkem“. 

Sisi milovala cestování, oblíbila si řecký ostrov Korfu, podnikala cesty na Mallorcu nebo ostrov věčného jara - Madeiru, jezdila do Benátek, Švýcarska i do milovaných Uher.

Poslední cesta císařovny směřovala do Ženevy, kam přijel i italský anarchista Luigi Lucheni. Původně měl plánovat atentát na prince z rodu Orleáns, ten ale nepřijel, a tak si Lucheni vybral císařovnu. Ráno si ještě Sisi vypila sklenici mléka a utrácela peníze na nákupech, poté měla v plánu cestovat parníkem do Caux. Mezi hotelem Beau Rivage, kde se ubytovala, a přístavem však na ni čekal Lucheni. Dne 10. 9. 1898 krátce po poledni byla probodnuta pilníkem.

Reklama

Výběr článků

Načítám