Hlavní obsah

Pohádkový den na Úsově potěšil přes osm stovek návštěvníků

Novinky, Vladimíra Krejčí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Červená Karkulka, Víla Amálka, překrásná princezna i děsivá čarodějnice provázely v sobotu 26. července návštěvníky na Úsově. Na nádvoří se hrálo divadlo, soutěžilo se ve střelbě, ve shazování kroužků i v přetahované. Pohádkový den na Úsově přilákal více než osm set návštěvníků.

Foto: Vladimíra Krejčí

Červená Karkulka provázela návštěvníky.

Článek

„Nádvoří zámku se proměnilo ve středověké kolbiště, kde si příchozí vyzkoušeli svou sílu, obratnost, šikovnost i důvtip. Soutěžilo se o krále střelců, družstva vyzkoušela sílu v přetahování lana. Jakou mají mušku a trefu, soutěžící otestovali ve hře kroužkovaná,“ objasnila Eva Třísková, správkyně Lovecko-lesnického muzea v Úsově. 

Střelba z kuše na pevný i pohyblivý terč se líbila dětem i tatínkům, u nichž repliky historických zbraní slavily mimořádný úspěch. „Rád bych si takovou kuši také pořídil,“ svěřil se jeden z odrostlejších návštěvníků, jemuž zaplály klukovské ohníčky v očích. 

Odvážné děti usedaly na dřevěného koníka, jako středověcí rytíři sjížděly po dřevěné dráze simulující oblíbenou středověkou hru a pokoušely se dřevcem zasáhnout kroužek. Hrály se kuželky, střílelo se na mamuty, míčem se shazovaly postavy Igráčků, které zároveň zvaly na výstavu v šumperském muzeu. Nad radostným výskotem dětí na nádvoří se vznášela lákavá vůně uzených makrel. 

Nadšený potlesk sklidila dvě představení pohádky O statečné princezně, kterou nastudovali úsovští ochotníci. Malým i velkým se líbila miniaturní zoo s kamerunskými ovcemi, pávy, göttingenským prasátkem a s množstvím exotické drůbeže. Úspěch slavila premiéra zámeckého kolotoče pro nejmenší, jenž vznikl dílnách Vlastivědného muzea v Šumperku. Poprvé v historii se na Úsově rýžovalo zlato. 

„Tato atrakce vzbudila mimořádnou pozornost. Přijel opravdický zlatokop. Rýžoval se skutečný cenný kov v podobě mikroskopicky jemných zlatých zrníček,“ vysvětlila Třísková. 

Kdo měl pro strach uděláno, nenechal si ujít návštěvu Strašidelného labyrintu ve sklepení. Důvtipní návštěvníci se zase vrhli na luštění Hádanek a hlavolamů pánů z Vlašimi. Milovníci přírody a historie obdivovali lichtenštejnské sbírky. Sály plné zoologických preparátů je zavedly do expozice africké zvířeny i do domácích luhů a hájů. 

V nejvyšším patře zámku zaujala pohádková výstava. Prostory před výstupem na hradní ochoz se pro tuto návštěvnickou sezonu proměnily v les s jezírkem a s perníkovou chaloupkou, růžemi obrostlou komnatou spící krasavice a s dračí slují, v níž žije trojhlavá saň. Návštěvníci potkávali Karkulku s vlkem, Smolíčka s jelenem, Budulínka s liškou a další hrdiny klasických českých pohádek. 

Po úspěšném sobotním Pohádkovém dni plánují na Úsově další zpestření návštěvnické sezony. „V neděli 21. září se rozloučíme s létem večerní akcí S Bílou paní na ochoz,“ upřesnila Třísková. 

Úsov patří mezi nejstarší hrady na Moravě, jako jeden z mála v českých zemích byl postaven ve stylu francouzského kastelu. Turisty však láká především zdejší lovecko-lesnické muzeum s přírodovědnými sbírkami Lichtenštejnů z přelomu 19. a 20. století, jenž je jediné svého druhu ve střední Evropě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám