Hlavní obsah

Pohádkové vyprávění o strašidýlkách i prohlídky s princeznou se konají na zámku Mníšku

Novinky, Marie Charvátová

O víkendu 9. a 10. září se na zámku Mníšku pod Brdy opět konají také speciální prohlídky pro děti. V sobotu na ně čeká vyprávění o zámeckých strašidýlkách, v neděli budou hádat pohádky. Navštíví také malé princezny na módní přehlídce nebo místního vodníka ve sklepení.

Foto: Anna Čelouchová

Mníšecký vodník se s rostoucím věkem přeměňuje v žábu.

Článek

Kdo chodí po zámcích s bílou špičatou čepicí? Kdo se v Mníšku stará o plamínek pod konvičkou na kávu? Které je strašidýlko z brdských lesů?

Odpověď na první otázku znají všichni, i na Mníšek někdy zavítá bílá paní. Zjevuje se v dámském pokojíku u kolébky pro miminko, zda v ní nějaké neleží, že by ho pohoupala. Odpovědi na další otázky dostanou děti v sobotu 9. září při Pohádkové prohlídce o zámeckých strašidýlkách. Uslyší zajímavé vyprávění a uvidí zajímavé pokojíky. Třeba ten, ve kterém je spousta hraček pro malé zámecké pány.

V neděli 10. září se konají Pohádkové prohlídky s princeznou Aničkou. Ve velkých salónech, slavnostních jídelnách a dokonce i v pracovně se schovaly pohádky. Uhodnou děti, jaké to jsou?

Po prohlídkách čeká děti návštěva malé módní přehlídky. Poznají, jak chodila oblékaná císařovna Marie Terezie, královna Kleopatra, krásná Sissi nebo francouzský král Ludvík XIV. Uvidí, jaké měl Karel IV. dlouhé boty, jak vysoký účes nosila Marie Antoinetta, jaké šaty má Zlatovláska.

V Kouzelném sklepení se pak nachází celý pohádkový svět. Nechybí čert ani ježibaba, princ ani princezna, anděl, víly nebo vodník ze zámeckého rybníka. Ten jak stárne, postupně žabákovatí. Za pár století už z něj bude úplná ropucha. 

Reklama

Výběr článků

Načítám