Hlavní obsah

Pod Pálavou vonělo uhlí a zněla parní píšťala

Novinky, Kamil Kyzlink

Lednicko-Valtický areál a krajina pod Pálavou je oblíbenou turistickou destinací pro pěší i cyklisty. Každým rokem druhou květnovou sobotu připravují České dráhy nejen pro turisty, ale pro všechny zájemce jízdu historickým vlakem, nesoucí název PÁLAVSKÝ OKRUH.

Foto: Kamil Kyzlink
Článek

Nejinak tomu bylo i letos, v sobotu 7.května, kdy se tento historický vlak vydal znova na svou cestu, aby odvezl několik desítek cyklistů, turistů, i rodin s dětmi do takových míst, jako Mikulov, Lednice, nebo Valtice. Vlak vedla jako již tradičně parní lokomotiva řady 475.101 přezdívaná "Šlechtična," právě pro svou honosnost a velikost. Následovaly historické dvounápravové vozy, a to služební vůz upravený na bufet, kde bylo možno zakoupit něco malého k snědku, alko i nealko nápoje, ale také upomínkové předměty, převážně se železniční tematikou. Dále následovaly vozy 3.třídy, na konci vlaku pak vozy 2. třídy Bmx. Pro cyklisty měla souprava k dispozici vůz s velkým prostorem, kde si mohli uložit svá kola, jejich přeprava byla zdarma.

Vlak vyjel z Brna krátce po deváté hodině dopolední a zamířil odbočnou tratí z Brna na Střelice, dále pak na Novosedly a Mikulov. Odtud pak pokračoval vlak do Lednice. Zde měli cestující možnost prohlídky zámku, nebo návštěvy místních malých lázní. Odtud se polovina vlaku vracela do Mikulova a druhá polovina odjížděla o něco později, okolo 17.hodiny do Břeclavi. Tam se vydala posléze i část soupravy z Mikulova s parní lokomotivou v čele.

V Břeclavi se opět vlak spojil a v 18.05 se vydal po koridorové trati zpět do Brna. Letošní ročník byl ozvláštněn kromě průvodčích v dobových stejnokrojích a četníků také dobovými cestujícími, kteří všem předvedli, v jaké módě dámy asi cestovaly v době první republiky. Tento doprovod zajistilo blanenské občanské sdružení, zaměřené na historii železniční dopravy s názvem Kolejová. Počasí cestě taktéž přálo, akce byla velice zdařilá a snad se můžeme těšit na její další ročníky.

Reklama

Výběr článků

Načítám