Hlavní obsah

Pod horou Blaník vzniká Experimentální zahrada pro lidi

Novinky, Karolína Josková

Občanské sdružení Přátelé bájné hory Blaník v loni na podzim spustilo projekt veřejné Experimentální zahrady v Karhuli pod Blaníkem.

Foto: Karolína Josková

Pozemek Experimentální zahrady

Článek

Určen je všem, kterým chybí kontakt s přírodou, chtějí si zasadit vlastní strom, keř, vypěstovat domácí zeleninu, bylinky, kytičky, nebo se jen rádi hrabou v zemi a chtějí tyto zkušenosti třeba předat dětem, ale nemají kde.

Zahrada v první etapě vzniká na oploceném pozemku o rozloze 2700 metrů čtverečních, kde je vysazen nový remízek a ovocný sad. Po dohodě může kdokoliv přijet, vybrat si místo a to osázet dle svého. Vybranou část pozemku bude mít k dispozici zdarma. Co si vypěstuje, to mu zůstane. Zároveň budou mít účastníci možnost využít i část společného pole s bramborami, kukuřicí, slunečnicí a jinými polními plodinami, které vznikne, až se umoudří počasí.

Přestože provoz zahrady nikdo nefinancuje, občanské sdružení věří, že společnou dobrovolnickou prací se jim podaří pole přeměnit v životaschopnou zahradu. Když se bude dařit, plánují zahradu rozšířit na kombinované experimentální centrum s babiččinou zahrádkou, chovem ovcí, včel, drůbeže a v neposlední řadě s relaxačním místem, které by se rozkládalo i na dalších pozemcích s výhledem na horu Blaník.

Provozní doba experimentální zahrady je celoroční, s tím, že plodiny je potřeba sázet po dohodě a pěstování je možné pouze bez chemických postřiků a hnojení. Provoz zahrady se řídí jednoduchými pravidly – hlavními jsou lidská slušnost a úcta k přírodě.

Reklama

Výběr článků

Načítám