Hlavní obsah

Počasí bylo jasné, přesto Vysočinu v neděli zahalil umělý pohyblivý mrak

Novinky, Vladimír Prokeš

Opět i přes jasné a slunečné počasí se o víkendu nebe nejen nad Jihlavou zatáhlo temným mračnem. Nebyly to ovšem mračna dešťová, ale umělá a vypuštěná záměrně.

Foto: Vladimír Prokeš

Rozhodčí Jaroslav Reiterman st. z Jihlavského spolku holubářů dohlíží na start holubích nováčků.

Článek

Nebe potemní, v okolí se zvedne vlna prachu - také tak může být vnímán ostrý start. Opakovaně se to stává na polích u Malého Beranova a Helenína. Poslední akce se uskutečnila v neděli 19. srpna, byla dopředu naplánovaná a krátce po 6. hodině ranní spuštěna. Neočekávejte velké překvapení ani záhadu v podobě chemického ohrožení.

To se pouze 2000 holubů ve stáří již od pěti měsíců se vydalo na svůj první závod s časem, po nezbytné kontrole plomb na vozech dohlíží rozhodčí Jaroslav Reiterman st. z Jihlavského spolku holubářů nad jejich startem.

Několik desítek základních organizací chovatelů poštovních holubů z oblastí Olomouc, Uherské Hradiště, Zlín a slovenské Senice vyslalo svou pěstitelskou chloubu na první let. Tohoto závodu se účastní vesměs mláďata, která přišla na svět v březnu.

Pod přísným dohledem elektroniky

Nepleťme si tyto holoubky s těmi na náměstích a starších půdách. Sportovní chovatelé mají své miláčky naprogramované na co nejkratší dolet a tak je jinde než na nejkratší trase domů nenajdete. Právě rychlost návratu do rodného holubníku je také cílem těchto soutěží o nejrychlejší dolet.

Dávnou minulostí jsou i hodinky, které by měřily čas. Jak potvrdil sportovní komisař Jaroslav Reiterman, dnes se využívá nejmodernější techniky k přesnému měření - každý holub má svůj čip. K přesnému měření slouží i vybavení moderních holubníků. Konec letu zaznamená až poté, co holub přistane ve svém rodném holubníku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám