Hlavní obsah

Po více než 60 letech se v Sušici obnovuje výroba piva

Novinky, Jan Kaše

Malý pivovar zahájil výrobu nového piva s názvem Sušičák. Podaří se obnovit dávný věhlas sušického piva?

Foto: Jan Kaše

Zájem ochutnat nové pivo byl obrovský

Článek

V pátek 12. září byl v Sušici v Nuželické ulici slavnostně otevřen pivovar U Švelchů, jehož součástí je také restaurace. Návštěvníci tak mohou v přímém přenosu sledovat vaření piva.

Výroba piva měla v Sušici dlouholetou tradici. Měšťanský pivovar zde byl založen již v 16. století.

„V pravém rohu náměstí stával městský právovárečný pivovar. Na sklonku 19. století měl varnou kapacitu 50 hektolitrů a ročně uvařil 3800 hektolitrů výborného věhlasného sušického piva,“ uvádí se v knize Obrázky ze staré Sušice.

Tomáš Cihlář, který se věnuje historii pivovarů na Šumavě (je autorem publikace Pošumavské pivovary), při dnešním slavnostním zahájení provozu shrnul historii výroby piva v Sušici. Bohužel ta skončila v roce 1949 a od té doby se pivo pouze dováželo.

Nově otevřený pivovar tak po šedesáti pěti letech navazuje na tradici výroby sušického piva. Ročně může vyrobit až dva tisíce hektolitrů pěnivého moku.

V nabídce je Sušičák 10°, Nuželický ležák 12°, Sušičák tmavý 13° a Sušičák pšeničné 11°.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám