Článek
V pátek 12. září byl v Sušici v Nuželické ulici slavnostně otevřen pivovar U Švelchů, jehož součástí je také restaurace. Návštěvníci tak mohou v přímém přenosu sledovat vaření piva.
Výroba piva měla v Sušici dlouholetou tradici. Měšťanský pivovar zde byl založen již v 16. století.
„V pravém rohu náměstí stával městský právovárečný pivovar. Na sklonku 19. století měl varnou kapacitu 50 hektolitrů a ročně uvařil 3800 hektolitrů výborného věhlasného sušického piva,“ uvádí se v knize Obrázky ze staré Sušice.
Tomáš Cihlář, který se věnuje historii pivovarů na Šumavě (je autorem publikace Pošumavské pivovary), při dnešním slavnostním zahájení provozu shrnul historii výroby piva v Sušici. Bohužel ta skončila v roce 1949 a od té doby se pivo pouze dováželo.
Nově otevřený pivovar tak po šedesáti pěti letech navazuje na tradici výroby sušického piva. Ročně může vyrobit až dva tisíce hektolitrů pěnivého moku.
V nabídce je Sušičák 10°, Nuželický ležák 12°, Sušičák tmavý 13° a Sušičák pšeničné 11°.

Kde se pivo vaří ....

Pivovaru se dostalo i požehnání

Budova nového pivovaru v Nuželické ulici

Slavnostní otevření nového pivovaru