Hlavní obsah

Po veltruském zámeckém parku vozí návštěvníky koňský povoz

Novinky, Martin Tlustý

Správa veltruského zámku si v polovině dubna nově pořídila jak dva tažné koně, tak rovněž částečně oplachtovaný vyhlídkový povoz s velkými průhlednými okny pro vyhlídkové jízdy po zdejším téměř třistahektarovém zámeckém parku.

Foto: Martin Tlustý

Veltruští chladnokrevníci budou během letošního léta zapřaháni k vyhlídkovému povozu vždy od úterý do neděle.

Článek

Vedle kozlíku pro kočího má vůz ještě dalších 12 míst k sezení. Při čelním pohledu na zámek má povoz své stanoviště hned naproti zámecké bráně do Čestného dvora se sochami od Matyáše Brauna, kde také začíná Osová alej. Odtud povoz vždy každou celou hodinu mezi jednou až pátou hodinou odpolední vyráží na cestu.

Do konce června bude povoz tažený dvěma již kastrovanými chladnokrevníky jezdit pouze o víkendu, v červenci a srpnu denně s výjimkou pondělků. Toto se však může případně operativně měnit dle aktuálního počasí, jakož i poptávky.

Cesta povozu od zámecké brány a vedlejší konírny vede obloukem doprava kolem sochy sv. Jana Nepomuckého a oranžerie, odkud se povoz poté vydá Okružní alejí doleva.

První oficiální zastávka je na vcelku malé křižovatce cest pod Chrámem přátel zahrad a venkova, prakticky tedy v místech, kde se ve svahu pod letním kinem ještě nachází velmi pečlivě restaurovaná hájenka a o kousek dál v dávné minulosti uměle vybudovaná jeskyně Grotta, která je ovšem kvůli klidu místních daňků již desítky let veřejnosti nepřístupná.

Druhá oficiální zastávka je těsně před koncem Okružní aleje u mostu Emissarius se sfingou vedle Egyptského pavilonu. Povoz poté krátce pokračuje na křižovatku u bývalé sušárny ovoce, kde tento zatočí doleva přímo na Osovou alej vedoucí přímo nazpět k zámku.

Krátce po zatočení se mohou cestující pohledem doprava pokochat novotou zářící budovou obnoveného Holandského selského domu včetně obrovské přilehlé zahrady s právě vysazenými ovocnými stromy. Jízda končí opět v srdci parku, tedy přímo před zámeckou hlavní branou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám